Hlavní obsah

Zelenskyj oznámil další personální změny v ukrajinské armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po odvolání hlavního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného oznámil v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj další personální změny v ukrajinské armádě. Vybral nové zástupce hlavního velitele a také zástupce náčelníka generálního štábu, informoval web Ukrajinska pravda. Změny na vrcholných postech ozbrojených sil přicházejí jen krátce před druhým výročím invaze Ruska na Ukrajinu.

Foto: Ntb, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj ve čtvrtek oznámil, že hlavního velitele ukrajinské armády Zalužného nahradí ve funkci dosavadní velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj. V pátek potom informoval, že do čela generálního štábu se místo Serhije Šaptaly postaví Anatolij Barhylevyč. Oběma novým velitelům nyní prezident vybral i několik zástupců.

Syrského budou zastupovat plukovníci Vadym Sucharevskyj, který se má zaměřit na bezpilotní systémy, především rozšíření schopností ukrajinských vojáků v zacházení s drony, a Andrij Lebedenko, který bude mít na starosti technologické inovace.

Zelenskyj jmenoval také tři zástupce náčelníka generálního štábu Barhylevyče. Budou jimi brigádní generálové Volodymyr Horbaťuk, který se má zabývat řízením a plánováním, Oleksij Ševčenko zodpovědný za logistiku a Mychajlo Drapatyj, který bude mít na starosti výcvik.

Ukrajinský prezident označil nově jmenované představitele za zkušené vojáky, kteří znají armádu a vědí, co potřebuje.

Ukrajinská média dnes rovněž uvedla, že byl odvolán první náměstek ministra obrany Oleksandr Pavljuk. Podle nich se nejspíše stane novým velitelem pozemních vojsk. Nastoupí tedy do funkce, která se uvolnila po Syrského povýšení.

Agentura Reuters připomněla, že se Ukrajině nepodařilo od konce roku 2022 dobýt zpět významnější část svého území. Po neúspěchu protiofenzivy zahájené loni v červnu převzala na podzim iniciativu ruská armáda, a to především na východní frontě. Kyjev nyní navíc čelí problémům kvůli zablokované pomoci z USA. Německý kancléř Olaf Scholz v pátek po jednání s americkým prezidentem Joem Bidenem varoval, že Ukrajina nemá bez podpory USA a Evropské unie žádnou šanci se ubránit ruské agresi.

Další výměna. Ukrajinský generální štáb má nového náčelníka

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám