Hlavní obsah

Zelenskyj v Německu jednal s americkým velením o podpoře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wiesbaden

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek odpoledne krátce navštívil západní Německo, kde se ve Wiesbadenu sešel s představiteli americké armády a NATO. Na platformě X poté vyzval Kongres USA k brzkému schválení další pomoci Ukrajině, kterou označil za životně důležitou.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Slavnostní uvítání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského (druhý zleva) na základně v německém Wiesbadenu (prosinec 2023)

Článek

Zelenskyj se ve Wiesbadenu setkal s americkým generálem Christopherem Cavolim, který je velitelem sil Severoatlantické aliance v Evropě a zároveň šéfem armády USA v Evropě.

„Generál Cavoli a prezident Zelenskyj jednali o pokračující americké podpoře k naplnění nejnaléhavějších potřeb Ukrajiny,“ uvedlo velení amerických sil v Evropě. To rovněž poznamenalo, že hlava ukrajinského státu se sešla i s některými dalšími představiteli pěti desítek zemí, které Ukrajinu podporují.

„Znovu jsem se přesvědčil o výjimečné kvalitě americké vojenské pomoci Ukrajině. Nezbytně ji potřebujeme pro vítězství!“ napsal Zelenskyj na síti X. „Očekáváme, že Kongres USA brzy učiní zásadní rozhodnutí pokračovat v životně důležité podpoře Ukrajiny,“ dodal.

Zelenskyj v USA: Nevzdáme se. Nezraďte nás

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident navštívil kasárny, odkud americká armáda koordinuje vojenskou pomoc pro Ukrajinu. O Wiesbadenu německá média v minulosti psala také jako o místě, kde se část ukrajinských vojáků cvičila na západních zbrojních systémech.

V úterý jednal Zelenskyj s představiteli amerického Kongresu a také s prezidentem USA Joem Bidenem. Před zákonodárci zdůraznil, jak významná pro jeho zemi americká pomoc je. Vyčlenění dalších desítek miliard dolarů pro Ukrajinu aktuálně blokují republikáni, kteří požadují současné zpřísnění americké imigrační politiky.

Zelenskyj bojoval v Kongresu za další podporu pro Ukrajinu. Zatím marně

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám