Hlavní obsah

Zelenskyj je v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přicestoval ve středu do Velké Británie. Setkal se s premiérem Rishim Sunakem. Podle agentury PA se má setkat i s králem. Jedná se o druhou zahraniční cestu Zelenského od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. V prosinci navštívil Spojené státy.

Zelenskyj je v BritániiVideo: Reuters

 
Článek

Zelenskyj v rámci návštěvy promluvil k britským zákonodárcům v zaplněném Westminsterském paláci. Poděkoval jménem vojáků za pomoc, podporu i výcvik. Vzpomínal na první návštěvu v Londýně v 90. letech a zmínil statečnost obyvatel Spojeného království během druhé světové války.

Zelenskyj se potkal s Karlem III. Brity požádal o bitevníky

Evropa

Dopravní letoun C-17 britského Královského letectva, v němž by měl být Zelenskyj, přistál ve středu před polednem na letišti Stansted severně od Londýna.

Sunak poté na Twitteru zveřejnil fotografii zachycující oba státníky na letišti v přátelském objetí. Následně zamířili v koloně do sídla britského premiéra, kam přijeli kolem půl jedné SEČ.

Zatímco Sunak byl v obleku, Zelenskyj zůstal v zeleném oblečení, v němž vystupuje po celou dobu, kdy se jeho země brání ruské invazi.

„Zelenského návštěva Británie je důkazem odvahy jeho země, odhodlání a bojovnosti a také důkazem nezničitelného přátelství mezi našimi zeměmi,“ uvedl už před setkáním Sunak a připomněl, že Spojené království už od roku 2014 cvičí ukrajinské vojáky. I s nimi by se měl ukrajinský prezident setkat.

Foto: Toby Melville, Reuters

Rishi Sunak a Volodymyr Zelenskyj v Londýně

Rusové chtějí plně ovládnout Doněckou a Luhanskou oblast. Bachmut je obklíčen

Válka na Ukrajině

Británie podle Sunaka nabídne Ukrajině posílení výcviku vojáků. Program by měl nově zahrnovat také námořnictvo a piloty stíhaček. Měl by zajistit, že budou v budoucnu schopni létat se sofistikovanými stíhačkami podle standardů NATO.

Úřad britského premiéra také oznámil, že Zelenskyj promluví v parlamentu Spojeného království.

Deník The Guardian dodal, že by ve středu měla Británie oznámit další balík sankcí. Zaměřené budou na jedince, kteří ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi pomohli vybudovat jeho osobní bohatství, a také na společnosti, které profitují z „kremelské válečné mašiny“.

Řada evropských médií tento týden spekulovala, že Zelenskyj by ve čtvrtek mohl přicestovat do Bruselu na jednání lídrů zemí Evropské unie. Nejmenovaný činitel Evropského parlamentu ČTK sdělil, že v souvislosti s návštěvou je zákonodárný sbor připraven svolat mimořádné zasedání.

Británie dodá Ukrajině tanky Challenger 2. Správný signál, uvedl Zelenskyj

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám