Hlavní obsah

Zdivočelá čínská policie nezákonně působí v zahraničí. V Česku má zřejmě dvě stanice

Čína nezákonně provozuje své policejní stanice v cizích zemích, podle zprávy španělské neziskové organizace Safeguard Defenders jsou takové dvě stanice i v Praze a jedna v Bratislavě. Zasáhnout proti nim už se chystá Nizozemsko, oznámilo tamní ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle zprávy úřady čínské veřejné bezpečnosti ze dvou čínských provincií zřídily v zahraničí 54 zámořských policejních středisek, které jsou v 21 zemích na pěti kontinentech. Většina zahraničních čínských policejních stanic se nachází v Evropě, devět jich má být ve Španělsku, čtyři v Itálii, tři v Paříži, tři v Portugalsku, dvě v Británii.

V Praze stejně jako v Budapešti mají být dvě a v Bratislavě jedna, uvádí zpráva Safeguard Defenders nazvaná „110 v zahraničí, čínská nadnárodní policie zdivočela“. Číslo 110 odkazuje na krizovou linku veřejné bezpečnosti v ČLR.

V některých zemích působí jak pobočky policejní stanice z oblasti Čchiang -tchien, tak z Fu-čou, což má být i případ Prahy. Více podrobností zpráva k pobočkám v Praze neuvedla.

Existenci čínských policejních stanic v ČR před časem potvrdilo Deníku N české ministerstvo zahraničí i BIS.

V Nizozemsku, kde se mají nacházet dvě stanice, jedna v Amsterdamu a druhá v Rotterdamu, už spustili vyšetřování. Mluvčí tamního ministerstva zahraničí slíbil, že se „vyšetří, co tu dělají, a podniknou se adekvátní akce“.

Podle médií mají tyto policejní stanice za cíl umlčet disidenty.

Administrativní úkoly jako pláštík

Podle zprávy byly tyto kanceláře zřízené údajně kvůli boji s mezinárodním zločinem a aby prováděly úřední úkony, jako je obnovování platnosti čínských řidičských průkazů.

Úřední úkony, jako je prodloužení nebo výměna pasu či vízové služby, přitom obvykle provádí sama ambasáda nebo konzuláty. Tak o tom také mluví vídeňská konvence, kterou podepsaly jak Nizozemsko, tak i ČLR.

Takovéto policejní stanice by podle BBC mohly narušovat územní celistvost hostitelské země obcházením národních jurisdikcí a ochrany poskytované podle místního práva.

Podle Safeguard Defenders mají hlavně za úkol provádět přesvědčovací operace s cílem donutit Číňany vyjadřující se proti čínskému režimu k návratu do vlasti.

„Myslete na své rodiče,“ vydírají disidenty

Televize RTL a investigativní novináři ze skupiny Follow The Money zveřejnili příběh čínského disidenta Wanga Jingyua, který vypověděl, že byl pronásledován čínskou policií v Nizozemsku. Letos mu volal pracovník jedné z těchto stanic a během rozhovoru na něj naléhal, aby se vrátil do Číny „vyřešit své problémy“. Bylo mu řečeno, aby „myslel na své rodiče“.

Od rozhovoru byl terčem systematického obtěžování a zastrašování, které podle něj vedli agenti čínské vlády.

Čínská ambasáda řekla RTL, že si není vědoma, že by v zemi takovéto stanice existovaly.

Analytik: Čína netlačí na ukončení války. Nepřeje si vítězství Západu

Válka na Ukrajině

BBC upozornila, že 2. září byl v Číně přijat národní zákon o boji proti telekomunikačním a online podvodům, který zakládá nárok na extrateritoriální jurisdikci nad všemi čínskými státními příslušníky na celém světě podezřelými z těchto typů podvodů. Tedy bez ohledu na to, v které se nacházejí zemi. V platnost vstoupí 1. prosince. Zákon se vztahuje nejen na podvody na území Číny, ale i na ty spáchané čínskými občany v cizině. Pohnány k odpovědnosti mají být i organizace, které jim v činnosti pomáhají.

Čína současně uvedla, že mezi dubnem 2021 a červencem 2022 se podařilo „přesvědčit“ 230 000 lidí podezřelých ze spáchání těchto činů, aby se vrátili do země, přičemž 81 000 z nich se vrátilo ze severu Barmy.

Peking zavedení zákona hájil tím, že mnozí Číňané jsou vylákáni do ciziny a tam pak jsou nejen nuceni k prostituci, ale také k podvodům na internetu. To se má týkat zejména Barmy, Kambodže, Malajsie, Indonésie, Filipín, Laosu nebo Turecka. Modus operandi se však postupně rozšiřuje.

Nová legislativa – v tandemu s čínskými policejními jednotkami na cizí půdě – však může dopadat i na čínské disidenty, kteří nejsou v bezpečí ani v zahraničí.

Nevídané. Bývalého čínského prezidenta vyvedli nedobrovolně ze sjezdu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám