Hlavní obsah

Nevídané. Bývalého čínského prezidenta vyvedli nedobrovolně ze sjezdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Bývalý čínský prezident, 79letý Chu Ťin-tchao, byl v sobotu odveden ze závěrečného zasedání 20. sjezdu komunistické strany Číny. Důvod není znám, ale nezdálo se, že by Chu odcházel dobrovolně, uvedla stanice CNN.

Skončil 20. sjezd Komunistické strany Číny, ze sálu vyvedli bývalého vůdce Ťin-tchaaVideo: AP/Reuters

 
Článek

Chu seděl na prominentní pozici u dlouhého pultu v řadě hned vedle současného prezidenta Si Ťin-pchiga před ostatními delegáty ve sjezdovém sále v Pekingu.

Z videa je patrné, že Chu chvíli mluvil s organizátorem, který k němu přistoupil a pak ho odváděl, zatímco člen stálého výboru politbyra Li Čan-šu měl ruku na Chuových zádech.

Chu pak vstal, když ho vytáhl organizátor a vzal ho pod paží. To už byl u incidentu i tajemník strany Kchung Šao-sun. Ze záběru se zdá, že Chu měl námitky a neodcházel dobrovolně. Nakonec ho odvedli dva muži, z nichž jeden ho držel pod paží.

Cestou Chu ještě něco řekl Siovi. Chu není považován za příznivce Si Ťin-pchinga, protože dává přednost tradičnímu kolektivnímu vedení země, zatímco Si se snaží vládnou sám a po neomezenou dobu.

V roce 2018 čínský parlament zrušil nařízení, že prezident může být ve funkci jen dvakrát a nyní byly v tomto duchu upraveny i stanovy komunistické strany Číny, což naznačuje, že u moci zůstane po třetí období Si Ťin-pching.

Skončil 20. sjezd čínských komunistů, změny ve vedení budou oznámeny v neděli

Svět

V roce 2018 totiž parlament vyškrtl z ústavy klauzuli omezující výkon funkce prezidenta na dva po sobě následující mandáty.

Když navíc Chu ještě seděl, je vidět že Si položil ruku na dokument, po kterém Chu sahal.

Cestou Chu plácl po rameni končícího premiéra Li Kche-čchianga, který nebyl zvolen do nového ústředního výboru. Vedle Li Kche-čchianga chybí na seznamu členů nového ústředního výboru i další tři členové současného stálého výboru.

Členy toho nového se nestanou ani Li Čan-šu, Wang Jang a Chan Čeng, protože už je jim stejně jako dosavadnímu premiérovi přes 67 let, což je věková hranice, která podle pravidel znemožňuje znovuzvolení.

Na novém seznamu členů ústředního výboru kromě nich ale scházejí i guvernér čínské centrální banky a předseda bankovního a pojišťovacího dozorčího úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám