Hlavní obsah

Zaveďte potravinové lístky, žádají ruští spotřebitelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruští ekonomové a spotřebitelské organizace vybízejí ruskou vládu, aby zavedla pro nejchudší vrstvy zvláštní poukazy na nákup potravin, kterými by bylo možné platit v obchodě. Systém by měl po americkém vzoru financovat státní rozpočet. Důvodem je růst cen způsobený pádem rublu.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Moskvanka se dívá na ceny v prodejně Auchan.

Článek

Podle spotřebitelské organizace Veřejná kontrola podíl výdajů na potraviny v rozpočtech ruských domácností neustále roste. Zatímco dříve na tuto položku připadalo 36 až 40 procent příjmů, po posledním prudkém zdražování je nutné počítat s polovinou výplaty. „Při zachování trendu lze předpokládat, že za pár měsíců tyto výdaje nejspíše přesáhnou 50 i 60 procent příjmů,“ předpověděla tato nevládní organizace.

V této souvislosti požádala vládu, aby posoudila „možnost zavedení potravinových lístků, které dovolí sociálně slabým vrstvám nakupovat stanovené potraviny na účet federálního rozpočtu“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruská organizace se odvolává na americkou zkušenost. Ve Spojených státech totiž podobný systém funguje už od roku 1939. V současnosti má podobu elektronické karty, kterou stát každý měsíc doplňuje z rozpočtových prostředků. Pomoc čerpají desítky miliónů Američanů, 15 procent populace, a stát na ni vynakládá desítky miliard dolarů.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Moskvanka si prohlíží nabídku potravin u pouličního stánku.

O zavedení potravinových lístků pro nejchudší vrstvy v Rusku se podle serveru newsru.com hovoří od roku 2008. Letos se ale tento systém už rozbíhá jako experiment v několika regionech, například v Kirovské, Saratovské, Omské či Uljanovské oblasti. Podle listu Kommersant se i v bohaté Moskvě uvažuje o zavedení pomoci pro nejchudší na nákup potravinových balíčků. V jedenáctimiliónové metropoli je sice jen necelých 100 tisíc nezaměstnaných, nicméně příjmy pod úrovní životního minima vykazuje skoro půldruhého miliónu Moskvanů.

Přídělový systém a potravinové lístky se v Rusku poprvé objevily za první světové války v roce 1916. Systém, zavedený za cara, se ještě v rozsáhlejším měřítku využíval v bolševickém Rusku, než byl v roce 1935 oficiálně zrušen. Znovu se objevil na počátku chaotických 90. let a v některých regionech se udržel do roku 1993.

Reklama

Výběr článků

Načítám