Hlavní obsah

Zalužnyj skutečně skončí, tvrdí CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj do konce tohoto týdne ve své funkci končí. Po sérii spekulací na toto téma to nově tvrdí americká televize CNN s odvoláním na své dva zdroje. Nejistota a „přepřahání“ uprostřed války znejišťují zejména vojáky na frontě. Zalužnyj je navíc v současnosti na Ukrajině populárnější než prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj se účastní ceremoniálu věnovanému prvnímu výročí ruské invaze.

Článek

Podle informací CNN, na něž se odvolává také ukrajinská agentura Unian, si prezidentská kancelář v pondělí předvolala Zalužného, aby mu oznámila, že končí. Ačkoliv to Zelenskyj oficiálně neoznámil, zveřejnění rozhodnutí se údajně čeká do konce tohoto týdne.

Prezidentův mluvčí Serhij Nykyforov přitom v pondělí tvrdil, že se klepy o odvolání Zalužného nezakládají na pravdě, a zprávu tohoto znění popřelo také ministerstvo obrany. Zelenskyj se během svého pondělního pravidelného večerního vystoupení o Zalužném vůbec nezmínil, podotýká Unian.

Napětí mezi prezidentem a ukrajinskou armádní jedničkou významně vzrostlo poté, co ukrajinský generál v listopadovém rozhovoru pro The Economist otevřeně označil situaci na ukrajinské frontě za patovou.

Úřady popřely, že Zelenskyj odvolal vrchního velitele armády Zalužného

Válka na Ukrajině

Průzkum: Zalužnyj má podporu 88 procent Ukrajinců

Jeden ze zdrojů CNN uvedl, že Zelenskyj na pondělní schůzce v prezidentské kanceláři, jíž se účastnil také ministr obrany Rustem Umarov, oznámil, že „se rozhodl odvolat vrchního velitele ozbrojených sil“. Rozhovor údajně probíhal v klidu, prezident během něj nabídl Zalužnému jinou funkci, kterou ale jednička ukrajinské armády odmítla. Nato prý Zelenskyj zdůraznil, že zamítavé stanovisko na odvolání z dosavadní funkce nic nemění.

Podle CNN mohou Zalužného nahradit buď šéf vojenské rozvědky Kyrylo Budanov, nebo velitel pozemního vojska Oleksandr Syrskyj. Ani jeden z nich informaci nepotvrdil.

Navzdory nezdaru ukrajinské protiofenzivy je Zalužnyj na Ukrajině stále jednou z nejpopulárnějších osobností. Podle prosincového průzkumu zveřejněného Kyjevským sociologickým institutem má generál podporu 88 procent dotázaných Ukrajinců, zatímco prezident „jen“ 62 procent respondentů.

Povolávat ukrajinské vězně, nebo ne? Zalužnyj je proti

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám