Hlavní obsah

Povolávat ukrajinské vězně, nebo ne? Zalužnyj je proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský ombudsman pro lidská práva Dmytro Lubinec navrhl, aby ukrajinská armáda měla možnost povolávat do vojenské služby vězně. Přilil tak olej do ohně vyhrocené diskuse o chystaném zpřísnění mobilizačního zákona. Vrchní velitel armády Valerij Zalužnyj myšlenku kategoricky odmítl. Informuje o tom ukrajinská agentura Unian.

Foto: Profimedia.cz

Generál Valerij Zalužnyj

Článek

„Například jsem navrhl: pokud stanovujete zákonem, jaké kategorie ukrajinských občanů mohou být mobilizovány, nemělo by smysl vztáhnout povinnost i na ty, kteří si odpykávají tresty v nápravných zařízeních? Vím, jak je možné to udělat. Je to velmi jednoduché,“ popsal Lubinec v rozhovoru pro ukrajinský zpravodajský portál NV, jak probíhala diskuse o této otázce v parlamentním výboru pro otázky národní bezpečnosti, obrany a rozvědky. Setkání, o němž nyní informují média, proběhlo 4. ledna.

Podle Lubince by angažmá vězňů bylo možné za dvou podmínek: muselo by jít o ukrajinské občany, kteří by se hlásili ke konkrétním jednotkám, a tyto jednotky by musely s jejich přijetím výslovně souhlasit. Tím by za ně převzaly odpovědnost.

Tak jděte bojovat sami, vyzval generál poslance

Nápad povolávat do armády lidi se záznamem v trestním rejstříku nebo přímo vězně podrobil kritice vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil, generál Valerij Zalužnyj, jak napsal s odkazem na informovaný zdroj portál NV.

„Copak je armáda pro špatné lidi? Tak to není,“ měl šéf ukrajinské armády podle médií argumentovat. Zalužnyj nicméně zdůraznil, že nové lidi potřebuje, protože „Rusové už povolali 400 tisíc a na červen chystají dalších několik set tisíc“.

„Koho mám poslat bojovat? Nebo se mám obrátit na svět a prosit o lidi? Nebo jděte bojovat vy, když nezajistíte (dostatek posil),“ vyzval přítomné Zalužnyj. „Každého brance čeká 80denní trénink. Ale dejte mi ty lidi,“ apeloval na poslance.

Podle vyjádření plukovníka v záloze Oleha Ždanova pro Unian je „potřeba vždy zvažovat, jestli by byl trestanec pro armádu přínosem, zda má bojové zkušenosti, jak těžkého zločinu se dopustil“. Podle něj je toto nutné zvážit, aby se do ukrajinské armády nedostali vrazi, násilníci a recidivisti a pak se nepotýkala se stejným problémem, jako ozbrojené síly v Rusku.

Mezi naposledy propuštěnými ruskými válečnými zajatci byli hlavně vězni

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám