Hlavní obsah

Úřady popřely, že Zelenskyj odvolal vrchního velitele armády Zalužného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Valerij Zalužnyj už nezastává funkci vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil. Oznámil to na svém telegramovém účtu ukrajinský poslanec Oleksiij Gončarenko a také jeho bývalý kolega Boryslav Bereza. Zelenského mluvčí Serhij Nykyforov to následně stejně jako ukrajinské ministerstvo obrany, popřel.

Foto: ČTK/AP

Odvolaný velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj

Článek

Podle Gončarenka je informace o Zalužného konci ve funkci zatím neoficiální a příslušný dekret neexistuje. Přesto na svém telegramovém účtu informoval, že Zalužnému byl nabídnut post velvyslance „v evropské zemi“, generál to ale odmítl.

Bereza navíc podle serveru sundries.ua tvrdí, že Zalužnyj byl zbaven také funkce v Radě národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny. „Opravdu chci, aby se informace nepotvrdila. Velmi,“ řekl Bereza.

Ukrajinské úřady následky informaci popřely. Na otázku, zda prezident Volodymyr Zelenskyj Zalužného odvolal, prezidentův mluvčí serveru Ukrajinska pravda odpověděl: „Určitě ne. Prezident hlavního velitele neodvolal.“

„Vážení novináři, odpovíme všem najednou: Ne, není to pravda,“ uvedlo pak bez jakéhokoli kontextu na komunikační platformě Telegram ukrajinské ministerstvo obrany.

Vztahy jsou napjaté

Vztahy mezi prezidentem Volodymyrem Zelenským a generálem Zalužným byly už delší dobu napjaté. Spekulace o odvolání Zalužného vyvrcholily loni v listopadu, když poslankyně za Zelenského stranu Služebník lidu Mariana Bezuhlaová žádala v parlamentu odvolání generála z funkce velitele ukrajinské armády kvůli jeho údajné neschopnosti.

Poradce šéfa prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak ale počátkem prosince řekl, že není důvod o odvolání hovořit, protože své povinnosti „jednoznačně plní“.

Na Ukrajině to skřípe, Zelenskyj ignoruje Zalužného

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám