Hlavní obsah

Postupujeme vpřed. Zalužnyj telefonoval americkému generálovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného se Ukrajina již chopila strategické iniciativy a postupuje vpřed. Zalužnyj to uvedl po telefonickém rozhovoru s předsedou amerického sboru náčelníků štábů Markem Milleym.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj

Článek

„Měl jsem rozhovor s generálem Milleyem. Informoval jsem ho o situaci podél celé frontové linie,“ uvedl Zalužnyj na Twitteru.

Ukrajinský generál podle svých slov informoval Milleye o „naléhavých potřebách“ ukrajinských ozbrojených sil, pokud jde o zbraně, munici a prostředky k odminování. Zalužnyj také poděkoval za nedávno ohlášený balíček americké vojenské pomoci.

„Nepřítel klade silný odpor a zároveň má těžké ztráty. Snaží se udržet v pozicích tím, že nepřetržitě zaminovává terén,“ dodal Zalužnyj na sociální síti Telegram.

Reznikov: To hlavní je teprve před námi

Evropa

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov už dříve v rozhovoru pro list Financial Times informoval, že hlavní část ukrajinské protiofenzivy ještě nepřišla. Řekl také, že víkendová vzpoura povstání Wagnerovy skupiny odhalila základní slabost moskevského režimu prezidenta Vladimira Putina. „Je to jako sněhová koule. Čím je větší, tím rychleji se valí,“ dodal ministr s odkazem na sebedestruktivní rysy ruského režimu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov mezitím podle agentury TASS prohlásil, že Moskva se nemůže vzdát cílů své „speciální vojenské operace“. Takto ruské vedení oficiálně nazývá agresi proti Ukrajině. Lavrov také řekl, že Rusko nehodlá změnit svůj přístup, dokud „Západ záměrně vytváří hrozby pro ruskou bezpečnost tím, že posílá na Ukrajinu smrtící zbraně“.

Moskva viní Západ z „nezájmu o dialog“

Lavrov v této souvislosti obvinil Německo a Francii z „nezájmu o vážný dialog“ o Ukrajině. Už měsíce podle něj německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron tvrdí, že zavolají ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, ale zatím tak neučinili. „Jestli chceš zavolat, tak prostě zavolej. Proč to ohlašovat jen do mikrofonu?,“ dodal Lavrov.

Scholz bude zase volat Putinovi. A vyzve ho ke stažení ruských vojsk z Ukrajiny

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám