Hlavní obsah

Zakažme na Slovensku veškeré interrupce, žádá poslanec Matovičovy strany

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Richard Vašečka chce prosadit úplný zákaz interrupcí. „Předložím zákaz interrupcí. Ještě uvidím, v jaké formě. Má ideální představa je, aby se interrupce vůbec neděly,“ řekl Vašečka deníku Sme.

Foto: TV Markíza

Poslanci zablokovali řečnický pult.

Článek

Podle poslance OLaNO je potřeba podporovat rodinu a ochránit nenarozené děti. Vašečka zdůraznil, že o podpoře svého návrhu nebude jednat s poslanci opoziční Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby, která je rovněž pro zákaz interrupcí. „Nemůžeme jim zabránit, aby pro zákon hlasovali,“ dodal.

Nechtěné těhotenství? V koronakrizi pomohl projekt

Domácí

Ministr zdravotnictví Marek Krajčí (OLaNO) se mezitím také nechal slyšet, že by rád výrazně omezil interrupce. Nevládní organizace upozorňují, že v období pandemie koronaviru přestaly nemocnice interrupce vykonávat.

Pandemie jako omluva

„Dnes se nacházíme ve stavu, kdy nedokážeme s čistým svědomím převzít zodpovědnost za ohrožení životů a zdraví žen při úkonech, které nejsou nevyhnutelnou zdravotní péčí,“ uvedla před časem mluvčí resortu zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Eutanazii i právo ženy na interrupci podporují dvě třetiny Čechů

Domácí

Ombudsmanka Mária Patakyová požaduje po ministerstvu zdravotnictví garanci přístupu k interrupcím v čase pandemie. „Považuji za nevyhnutelné zdůraznit, že pandemie covid-19 by se neměla využívat jako omluva na nepřiměřené zasahování do sexuálních a reprodukčních práv žen,“ řekla ombudsmanka.

Adriana Mesochoritisová z organizace Možnost volby upozornila, že možnost vykonání umělého přerušení těhotenství je časově ohraničená. „U nás je povolené přerušení těhotenství do 12. týdne. Chceme ženy nutit, aby pokračovaly v nechtěných těhotenstvích?“ klade si otázku Mesochoritisová.

V roce 2017 podstoupilo na Slovensku interrupci 6102 žen, v dalším roce 6024 a loni to bylo 5824 žen. Před deseti lety přitom počet těchto zákroků dosahoval téměř deseti tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám