Hlavní obsah

Nechtěné těhotenství? V koronakrizi pomohl projekt

Právo, Stáňa Seďová

O práci přišly, často nemají ani na zaplacení nájmu, navíc neplánovaně otěhotněly. Bojí se budoucnosti a závazku přivést na svět dítě. Některé ženy přemýšlely o interrupci. I takové příběhy řeší během pandemie Hnutí Pro život v rámci svého projektu „Nesoudíme. Pomáháme“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jednou z nich byla i Nina (jméno redakce změnila) z Ústí nad Labem. Je sirotek, s přítelem pracovali v Německu. O práci přišli, když se těhotenství potvrdilo, zvažovali interrupci.

„V době, kdy se uzavíraly hranice, rozhodli se vrátit domů, protože vše nasvědčovalo tomu, že Nina otěhotněla, těhotenství chtěla řešit doma. Navíc v zahraničí přišla o své místo pokojské, i když její partner práci pořád měl. V Česku ji na začátku koronakrize odmítli přijmout tři gynekologové,“ popisuje jeden z příběhů Jaroslava Trajerová, vedoucí projektu „Nesoudíme. Pomáháme“ s tím, že v nemocnici Nině řekli, že pokud nekrvácí, ať nejezdí. S přítelem se dostali do akutní finanční nouze, neměli peníze na zaplacení nájmu. Při řešení své situace zvažovali i interrupci.

Karanténní babyboom? Podle průzkumu to bude přesně naopak

Koronavirus

„Nakonec neměli ani na kredit do telefonu, aby zavolali na úřad práce. Na Linku pomoci projektu se Nina obrátila přes e-mail. Dostala finanční pomoc a informaci, na jaké dávky od státu má ve své situaci nárok. Přítel si našel práci jako řidič pro doručovací firmu. Nina je šťastná, že se situace vyřešila. Pokud by se nedostala do takto krizové situace, interrupci by nezvažovala,“ komentovala šťastný konec Trajerová.

Až padesát tisíc

Nina byla jednou z desítek žen, které se obrátily na Linku pomoci projektu, jež zastřešuje Hnutí Pro život. Kromě rad, v reakci na mimořádný stav způsobený šířením koronaviru, nabízí projekt i finanční pomoc do výše 50 tisíc korun každé ženě, která nečekaně otěhotněla a ocitla se v zoufalé situaci.

„Linka funguje čtrnáct let a každý rok pomůžeme zhruba čtyřem stům žen. Po vyhlášení nabídky mimořádné finanční pomoci zavolalo na linku v dubnu 128 klientek, o 98 víc, než kolik se na nás obracelo měsíčně před nástupem koronaviru,“ řekla redakci Práva vedoucí projektu „Nesoudíme. Pomáháme“.

Eutanazii i právo ženy na interrupci podporují dvě třetiny Čechů

Domácí

„Kromě odborných služeb linky byla čtrnácti klientkám poskytnuta nevratná finanční výpomoc v celkové výši 200 tisíc korun. Nejčastějším důvodem byl dluh na nájmu. Výjimkou nebyly ani chybějící peníze na zakoupení kreditu na telefon, aby si klientka mohla státní sociální pomoc zařídit,“ dodala Trajerová.

Na číslo linky 800 108 000 se obrátila i samoživitelka Helena, která učí hru na klavír a přivydělává si jako koučka.

„Žije sama s tříletou dcerou. V důsledku mimořádných opatření přišla o všechny příjmy a byla na začátku těhotenství. Zvažovala potrat. Věděla, že dva měsíce bez příjmů nevydrží, neměla na nájem, při životě ji a dceru drželo odpuštění záloh na sociální a zdravotní pojištění pro OSVČ. Dostala finanční pomoc na zaplacení nájemného a překlenutí doby, dokud stát nepomůže nebo až bude moci zase pracovat,“ přidala další příběh vedoucí projektu.

Dojemné první setkání matky s novorozeným synem poté, co přežila těžkou formu covidu-19

Koronavirus

O interrupci uvažovala i další z klientek Klára, která žije s matkou. Obě pracovaly v pohostinství a o práci přišly. Zády se ke Kláře otočil i její partner. Také ona získala finanční pomoc projektu „Nesoudíme. Pomáháme“, kterou oceňují i čeští porodníci.

„Vítáme tuto sociální pomoc nečekaně těhotným, které jsou ve složité životní situaci a mohly by podstoupení interrupce později litovat,“ komentoval činnost hnutí Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám