Hlavní obsah

V amerických městech protestovaly tisíce zastánců práva na potrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V několika amerických městech vyšly do ulic tisíce zastánců práva na potrat. Protesty jsou reakcí na uniklý návrh stanoviska nejvyššího soudu, které by zrušilo dosavadní legalizaci interrupcí na federální úrovni. Jestliže k tomu skutečně dojde, čeká Spojené státy podle organizátorů protestů „léto plné hněvu“.

Foto: Aude Guerrucci, Reuters

Protest proti zákazu potratů v Los Angeles.

Článek

Celkem bylo na dnešek plánováno více než 400 pochodů, nejvíce protestujících požadujících bezpečný a legální přístup k potratům se očekávalo v New Yorku, Washingtonu, Los Angeles a Chicagu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Leah Millis, Reuters

Moje tělo, moje volba, napsala si jedna na tváře jedna z protestujících ve Washingtonu.

Na začátku května uniklo na veřejnost stanovisko nejvyššího soudu, které naznačovalo, že soud vrátí otázku legálnosti potratů do kompetencí jednotlivých států USA. Pokud se tak stane, alespoň ve 20 z nich by procedury byly záhy buď zcela zakázané, anebo povolené jen ve výjimečných případech.

Právo na potrat v USA stále v ohrožení, demokratům se nepodařilo prosadit federální zákon

Amerika

Oficiálně bude stanovisko zveřejněno v červnu, řada států kontrolovaných Republikánskou stranou nicméně už před očekávaným verdiktem přijímá nebo přijala přísné restrikce, včetně zákazů potratů bez výjimek pro těhotenství vzešlá ze znásilnění a incestu.

Foto: Amira Karaoud, Reuters

V USA v sobotu protestovaly tisíce lidí proti zákazu potratů.

Nepřestaneme, vzkazují ženy

Organizátoři očekávali, že se sobotních protestů zúčastní až stovky tisíc lidí. Jde podle nich o první z mnoha koordinovaných akcí souvisejících s rozhodováním nejvyššího soudu.

Rozštěpené USA vřou kvůli potratům

Zahraniční

„Pro ženy v této zemi bude letošní léto létem plným hněvu," citovala agentura Reuters Rachel Carmonaovou z hnutí Women's March, které je jedním z organizátorů protestů. ”Nepřestaneme, dokud tato vláda nezačne pracovat pro nás, dokud neutichnou útoky na naše těla, dokud nebude právo na potrat kodifikováno v zákoně," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám