Hlavní obsah

Zahraniční tisk: Volby byly pro ODS nikoli prohrou, ale debaklem

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po řadě korupčních skandálů a kontroverzním úsporném kurzu potrestali voliči v Česku v komunálních volbách a volbách do části Senátu vládu pravého středu premiéra Petra Nečase. Na svém webu to v neděli napsal německý list Handelsblatt.

Článek

Jako příklad obratu v rozložení sil deník uvedl velká česká města, která překvapivě přesvědčivě získala opoziční sociální demokracie. „Poprvé po dvaceti letech tak ODS přišla o svou dosud nezpochybnitelnou baštu – Prahu,“ upozornil.

Rakouský list Wiener Zeitung píše dokonce o „volebním fiasku pro české konzervativce“.

„Volby mají několik vítězů, ale jen jednoho poraženého: ODS,“ uvádí zpravodajka listu. „Pro stranu premiéra Nečase skončily nikoli očekávatelnou porážkou, nýbrž debaklem.“

Rozhlas Bayerischer Rundfunk podotkl, že ČSSD, českými médii po květnových parlamentních volbách odepisovaná, zvedla hlavu, když kromě impozantních výsledků prvního kola senátních voleb opanovala řadu radnic ve velkých městech, dosud považovaných za hájemství konzervativců.

Rakouská agentura APA si všimla, že v jihočeském volebním obvodě Český Krumlov se do druhého kola senátních voleb dostal někdejší premiér a eurokomisař Vladimír Špidla. „Pokud uspěje a ČSSD získá většinu v Senátu, mohl by se stát předsedou druhé parlamentní komory,“ cituje APA spekulace z českých médií.

Reklama

Výběr článků

Načítám