Hlavní obsah

Zadržení pozorovatelé OBSE jsou podle separatistů na svobodě

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinští separatisté v Luhanské oblasti v pátek propustili čtyři zahraniční pozorovatele Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na šéfa Národní fronty samozvané Luhanské národní republiky Alekseje Čmilenka. OBSE to ale nepotvrdila.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Příslušník ukrajinské Ruské ortodoxní armády u zablokované cesty v Doněcku

Článek

„Mise se pořád nemůže spojit se svými kolegy, kteří pracují v Doněcké oblasti. Nemá s nimi spojení od večera 26. května.” uvedla OBSE v pátek.

„Skupinu čtyř představitelů OBSE zadrželi o den dřív, pak je odvezli do Luhanska a zkontrolovali jejich dokumenty,” uvedl Čmilenko.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Když se potvrdilo, že to jsou představitelé mezinárodní organizace a nezabývají se organizováním provokací, rozhodlo se, že budou varováni, aby už bez adekvátních dokumentů a doprovodu nejezdili,”  dodal Čmilenko s tím, že už jsou na svobodě.

Skupina byla zadržována od úterý. [celá zpráva]

Jde už o druhou skupinu pozorovatelů zadrženou separatisty. První byla ve Slavjansku internována osm dní. [celá zpráva]

Pohraničníci odrazili útok

Ukrajinští pohraničníci na přechodu Stanyčno-Luhanský odrazili v noci na pátek útok separatistů. Na dalších místech zajistili tři automobily se zbraněmi a municí. Uvedla to Ukrajinska pravda s odvoláním na pohraniční službu.

„Během 29. května v rajónu oddílu pohraniční služby Stanyčno-Luhanský se objevilo shromáždění bojovníků v počtu asi tří set lidí. Několik set metrů od stanice zřídili kontrolní stanoviště a palebná postavení,“ uvedla pohraniční služba v prohlášení. Pak popsala útok.

„Už dnes v noci mezi 0.30 a 2.30 byla pohraniční stanice napadena teroristy. Pálili z granátometů a střelných zbraní. Pohraničníci zahájili palbu na útočníky.“ Stojí dále v prohlášení. „Celkem bylo šest vln ostřelování, jeden ze sloužících byl lehce zraněn.“

Zbraně v GAZellách 

Pohraničníci také zadrželi tři vozidla. Prvním byl ukrajinský Mercedes Vito, který měl jet na místo srazu s ruskými vozy.

Pak zadrželi dvě dodávky GAZelle, které přejely na Ukrajinu ze sousedního Ruska. Vezly 27 automatických pušek, dvě pistole, čtyři kulomety, pět granátometů Mucha (RPG 18), pět odstřelovačských pušek a 84 krabic nábojů a granátů.

V jedné GAZelle seděla žena, která u sebe měla 10 000 dolarů. Při zásahu bylo zadrženo 13 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám