Hlavní obsah

Žádné radikální kroky, řekl Fico k zahájení slovenského předsednictví EU

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovensko neočekává od summitu Evropské unie, který se uskuteční 16. září 2016 v Bratislavě, návrhy radikálních změn fungování Unie a ani o ně nemá zájem. Uvedl to slovenský premiér Robert Fico na páteční společné tiskové konferenci s předsedou Evropské komise (EK) Jeanem-Claudem Junckerem v Bratislavě.

Foto: Bundas Engler, ČTK/AP

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a slovenský premiér Robert Fico

Článek

V pátek začalo půlroční slovenské předsednictví v Radě Evropské unie.

„Nemáme žádný zájem na radikálních krocích. Stejně si nemyslíme, že by bylo správné konstatovat, že jedeme správným směrem, všechno je v pořádku a že netřeba nic měnit,“ zdůraznil Fico, který připustil, že slovenské předsednictví v radě Evropské unie významně ovlivní témata migrace a vystoupení Velké Británie z Evropské unie.

„Musíme se především soustředit na otázku komunikace, jak prodat úspěšný evropský projekt občanům a dát odpovědi na další vývoj nejzávažnějších témat, které Evropskou unii zatěžují,“ uvedl Fico.

Obhajoba Visegrádské skupiny

Předseda slovenské vlády obhajoval kooperaci mezi Slovenskem, Českou republikou, Polskem a Maďarskem: „Spolupráce v rámci V4 je jedinečná. Má obrovský význam pro regionální spolupráci.“

Slovenský premiér odmítl názor, že visegrádská skupina má zájem na oslabování evropských institucí. Současně však dodal: „Mezi členskými státy a evropskými institucemi musí být rovnováha. Nemůže dominovat ani jedna, ani druhá strana.“

Juncker: Neztrácejme čas

K brexitu Juncker uvedl, že až do doby, než přijde oficiální oznámení z britské strany, nemohou začít žádná jednání mezi Bruselem a Londýnem. „Nemůžeme však ztrácet čas, nemůžeme jít do nejistoty. Musíme vědět, kam směřujeme,“ řekl předseda EK.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Fico po prohře v prezidentských volbách

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám