Hlavní obsah

Žádné olympijské příměří nebude, varují francouzští odboráři. Chystají stávky v době her

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský odborový svaz CGT ve středu oznámil, že od 15. dubna do 15. září, tedy i na období letních olympijských her (26. července až 11. srpna) a paralympijských her (28. srpna až 8. září), vyhlásil stávku státních zaměstnanců. Podle webu listu Le Monde se oznámení týká všech státních zaměstnanců ve zdravotnictví, místní správě a ústřední státní správě a půjde nejméně o tři „akce“.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Ke stávce vyhlášené odbory CGT se přihlásili také zaměstnanci Pařížské mincovny, kde se vyrábí medaile pro olympijské a paralympijské hry v Paříži 2024. Žádají lepší platové podmínky.

Článek

„Nebude žádné olympijské příměří,“ oznámil CGT, největší francouzský odborový svaz, a chce svolat „nejméně tři akce“, uvedl Le Monde.

Zároveň svaz zveřejnil své požadavky: chce mimo jiné „stálý nábor zaměstnanců, platovou kompenzaci za profesní omezení způsobená hrami, nárok vybírat si během her dovolenou a na práci z domova“.

Ke stávce vyhlášené CGT se přihlásili také zaměstnanci Pařížské mincovny, kde se vyrábí medaile pro olympijské a paralympijské hry v Paříži 2024. Jejich hlavním požadavkem jsou lepší platové podmínky.

Foto: Reuters

Největší stávky ve Francii z poslední doby se týkaly plánů prodloužit věk odchodu do důchodu.

Le Monde v této souvislosti připomněl, že podle prohlášení francouzského ministra pro státní službu Stanislase Gueriniho dostanou státní zaměstnanci, kterých se hry budou týkat, prémie ve výši 500, 1000 nebo dokonce 1500 eur (12 685 Kč, 25 370 Kč či 38 055 Kč) v závislosti na míře jejich zapojení či dopadu her na jejich profesi.

CGT se vyhlášením stávky připojil k druhému největšímu odborovému svazu státních zaměstnanců, Force Ouvrière (FO), který na začátku března rovněž vyhlásil stávku na celé období olympijských her a požadoval lepší platové podmínky pro státní zaměstnance.

Další dva odborové svazy CFDT a UNSA naopak daly najevo, že nevyhlašují mobilizaci během olympijských her, přičemž generální tajemnice CFDT Marylise Léonová na začátku března uvedla, že „nemá v úmyslu kazit tento slavnostní okamžik“.

Přidala se tak ke Guerinimu, který na začátku března zdůraznil, že „by si celá země přála, aby se během olympijských her nestávkovalo“.

Stávka Lufthansy zastavila lety z Frankfurtu nad Mohanem, zrušeny i spoje s ČR

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám