Hlavní obsah

Stávka Lufthansy zastavila lety z Frankfurtu nad Mohanem, zrušeny i spoje s ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá aerolinka Lufthansa v úterý kvůli stávce palubního personálu, která začala ve čtyři hodiny ráno, zrušila na 600 letů z Frankfurtu nad Mohanem. Odřeknuto je podle frankfurtského letiště, které je největším v Německu, také pět letů do Prahy a pět z Prahy. Část cestujících se letecká společnost snaží odbavit po železnici, což ale komplikuje úterní stávka strojvedoucích německých drah Deutsche Bahn (DB). Informuje o tom list Der Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lufthansa již v pondělí odhadla, že kvůli zrušeným letům a návazným komplikacím se do problémů dostane na 70 tisíc pasažérů. Ve středu od čtyř do 23 hodin chce palubní personál stávkovat v Mnichově, kde se očekává 400 odřeknutých spojů. To by mohlo dolehnout až na 50 tisíc cestujících, píše německý list Der Spiegel.

Práci v úterý zastavili zaměstnanci aerolinek Lufthansa a dceřiné regionální společnosti Cityline. K protestu 19 tisíc palubních pracovníků vyzval o víkendu odborový svaz Ufo poté, co ve svazovém hlasování stávku podpořilo přes 96 procent hlasujících členů. Cílem odborářů je dosáhnout zvýšení mezd o 15 procent a vyplacení jednorázové prémie 3000 eur (zhruba 76 tisíc korun), která by pracovníkům posloužila jako zmírnění dopadů inflace.

Lufthansa nyní vyjednává o nových mzdových a pracovních podmínkách i s dalšími odborovými svazy. V uplynulém týdnu uspořádal stávku za vyšší mzdy také pozemní personál aerolinek, což vedlo k rozsáhlým rušením letů.

Německá ekonomika se nezotavuje tak rychle, jak se očekávalo

Ekonomika

Stávka i na železnici

Stávka v osobní dopravě začala v úterý ve dvě hodiny ráno a má trvat 24 hodin, jak ráno pro Der Spiegel potvrdila mluvčí drah.

Německé dráhy zorganizovaly mimořádný jízdní řád, který zajistí zhruba pětinu dálkových vlakových spojů. Dotčeny jsou také regionální spoje a příměstské vlaky společnosti Deutsche Bahn. Nabídka služeb v nich se může výrazně lišit v závislosti na regionu. I po středečním ukončení stávky mohou cestující očekávat rušení a zpoždění vlaků.

Der Spiegel připomíná, že se jedná již o šestou protestní akci německého odborového svazu strojvůdců (GDL) v současném kole kolektivního vyjednávání.

V Německu se zase zastaví osobní vlaky

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám