Hlavní obsah

Za ten článek zaplatíte, vyhrožuje Erdogan listu, ktery psal o napětí mezi vládou a armádou

Istanbul

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý pohrozil tureckému listu Hürriyet, že „zaplatí” za zveřejnění kontroverzního článku o napětí mezi armádou a vládou. V textu pod titulkem „Nevolnost v generálním štábu armády” se uvádí, že armáda je hluboce znepokojena nedávnými vládními kroky, například zrušením zákazu nošení muslimských šátků pro vojačky, informovala agentura AFP.

Foto: Handout, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pořádá tiskovou konferenci v zasedačce Atatürkova mezinárodního letiště v Istanbulu

Článek

"Ten titulek, to je drzost," řekl Erdogan na tiskové konferenci před odjezdem na oficiální návštěvu Pákistánu. Prezident dodal, že nikdo nemá právo stavět proti sobě armádu a vládu. "Kdokoli, kdo se je bude snažit stavět proti sobě, zaplatí," prohlásil.

"Myslím, že takový přístup je neodpustitelný v době, kdy více než kdy jindy potřebujeme jednotu, bratrství a solidaritu," dodal Erdogan, který upozornil, že o záležitosti jednal s náčelníkem generálního štábu Hulusim Akarem.

Erdoganův režim se pustil do rozsáhlých čistek ve společnosti, včetně armády, po loňském údajném pokusu o státní převrat. Ankara z puče podezírá okolí islámského kazatele Fethullaha Gülena, který žije v americkém exilu.

Novinářku viní z podněcování k novému puči

Deník Hürriyet je vlajkovou lodí skupiny Dogan Media, která rovněž vlastní televizní stanice D a CNN-Türk. List je považován za umírněný a pravidelně vydává články řady provládních publicistů.

Pod kontroverzním sobotním článkem je podepsána novinářka Hande Firatová, kterou vzápětí provládní média obvinila z podněcování k novému státnímu převratu. Byla to přitom Firatová, která jako moderátorka CNN-Türk během probíhajících nepokojů kolem puče v přímém přenosu telefonovala s Erdoganem a umožnila mu obrátit se na obyvatele země s výzvou, aby se proti převratu postavili.

Sobotní článek Firatové stačil na to, aby už v pondělí zahájila generální prokuratura v Istanbulu vyšetřování, zda v armádě stále existuje frakce podporující snahu o násilné Erdoganovo sesazení. Armáda reagovala prohlášením, že tvrzení v článku jsou nepodložená.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám