Hlavní obsah

Za informace o poslaneckých náhradách zaplatil britský list tři milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdroj, který poskytl tisku informace o náhradách britských poslanců a vyvolal tak na jaře největší politický skandál v Británii za poslední léta, za to dostal 110 000 liber (asi tři milióny korun). Napsal to v pátek britský list The Daily Telegraph, který částku zaplatil a kompromitující materiály o náhradách otiskoval.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Zdroj prý k prozrazení informací vedl hněv nad nedostatečnou materiální podporou britských vojáků v Iráku a Afghánistánu. List nezveřejnil totožnost tohoto zdroje, který prý chtěl vládu přimět k tomu, aby vojákům poskytla lepší vybavení. Jeho práce však souvisela se zpracováváním účtů, za které poslanci požadovali náhradu. V těchto kancelářích pracovali v bezpečnostní službě také vojáci.

The Daily Telegraph tvrdí, že si přivydělávali na neprůstřelné vesty a další vybavení v době mezi turnusy v Iráku a Afghánistánu. Byli tak svědky toho, když se úředníci podivovali nad extravagantními náhradami poslanců - od opravy tenisového kurtu po sušenky a pornografické filmy - v době, kdy vojáci údajně nemají dostatečnou výzbroj.

"Není jednoduché dívat se na televizní záběry rakví potažených britskou vlajkou a pak přijít druhý den do práce a vidět, co si poslanci berou pro sebe," řekl zdroj listu, který dlouhodobě podporuje opoziční konzervativce. Měl prý pocit, že by "veřejnost měla vědět, co se děje".

Skandál pobouřil veřejnost, ukončil kariéru asi desítky poslanců a oslabil důvěru veřejnosti v politiky. I když postihl všechny politické strany, nejvíce na něj politicky doplatili vládní labouristé.

Zástupce šéfredaktora Andrew Pierce v televizním rozhovoru řekl, že zaplacení částky bylo ve veřejném zájmu. Stejně tak bylo pro zdroj "pojistkou" pro případ, že by se na jeho totožnost přišlo. Ministerstvo obrany dnes popřelo, že by vojáci nebyli dostatečně vybaveni. Od roku 2006 prý na výstroj vojáků v Afghánistánu vydalo deset miliard liber.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám