Hlavní obsah

Z útoku novičokem v Salisbury obvinili Britové třetího ruského agenta

Londýn
Aktualizováno

Britští žalobci obvinili z útoku novičokem, který si v Salisbury v březnu 2018 vyžádal jednu oběť, už třetího muže. Je jím Denis Sergejev, který je podle žalobců také členem ruské vojenské rozvědky GRU, uvedla v úterý stanice BBC. Na muže už byl vydán zatykač a Británie se obrátí také na Interpol.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Británie obvinila třetího Rusa v kauze otravy agenta Sergeje SkripalaVideo: Reuters

 
Článek

„Pokud tito jednotlivci někdy vycestují mimo Rusko, uděláme vše pro to, abychom je zadrželi, zajistili jejich vydání a postavili je před spravedlnost tady ve Spojeném království," komentoval v úterý krok policie britský premiér Boris Johnson. Podle něj bude ještě během úterý o věci s ruským velvyslancem jednat úřad pro zahraniční věci a mezinárodní rozvoj (FCDO).

Britské tajné služby považují Sergejeva za muže, který v Británii velel dvěma dalším agentům Anatoliji Čepigovovi a Alexandrovi Miškinovi. Ti jedem potřeli kliku domu, kde v Salisbury žil bývalý agent ruské tajné služby KGB Sergej Skripal, který přešel na britskou stranu.

Policie: působili jako tým agentů

Jedem se otrávil nejen Skripal, ale i jeho dcera Julija, která za ním krátce předtím přiletěla na návštěvu. Novičokem se otrávili ještě další dva lidé, protože se dotkli odhozeného flakonu s jedem. Dawn Sturgessová otravě podlehla, její partner přežil. Jed, který ve flakonu zbyl, by mohl zabít tisíce lidí, uvedli tehdy policisté.

Britská policie nyní tvrdí, že má důkazy, že trojice agentů působila jako tým a všichni se několikrát sešli během víkendu v Londýně jak za zavřenými dveřmi, tak pod širým nebem. Místa schůzek ale neupřesnila.

V Británii byl otráven neznámou látkou bývalý ruský agent

Evropa

Investigativní skupina Bellingcat už v únoru 2019 zveřejnila, kde se Sergejev pohyboval - mimo jiné v Paddingtonu, na Oxford Circus a na Embankmentu.

„Zůstáváme oddáni tomu postavit odpovědné osoby před spravedlnost,“ řekl tajemník komisaře metropolitní policie Dean Haydon, který je koordinátorem boje s terorismem. Britská policie to ale nebude mít lehké, všichni tři obvinění se totiž nacházejí v Rusku, které ze zákona nevydává své občany ke stíhání v cizině.

Všichni tři muži jsou obviněni z vraždy, pokusu o vraždu, těžkého poškození zdraví a z použití chemické zbraně. Za tu je považována skupina jedů novičok, protože jde o bojové otravné látky.

Brit přiotrávený novičokem nabyl vědomí

Zahraniční

Podle BBC však stále chybí některé klíčové důkazy. Zatím není jasné, jak se novičok dostal do Británie. Jeho stopy se našly v hotelovém pokoji, který obývali Miškin a Čepiga, ne však v pokoji Sergejeva.

Není ani jasné, kde se smrtící jed nacházel mezi začátkem března, kdy byl použit k otravě Skripala, a červnem, kdy byl nalezen v Amesbury ve flakonu od voňavky. Právě to způsobilo smrt jediné oběti útoku. Dawn Sturgessová zemřela, když odhozený flakon s novičokem objevila a v domnění, že jde o parfém, jej na sebe nastříkala.

Sergejev a jednotka GRU 29155
Denis Sergejev je asi padesátiletý Rus mající zřejmě hodnost generálmajora. Je považován za vysokého velitele v jednotce vojenské rozvědky GRU číslo 29155, která má na starosti podvratnou činnost, sabotáže a vraždy. Původně byl členem ruských speciálních sil.
Podle bulharských vyšetřovatelů se s dalšími dvěma členy jednotky 29155 objevil v dubnu 2015 v Sofii, kde byl tehdy přiotráven bulharský obchodník se zbraněmi Emilian Gebrejev. Jeden z trojice se přiblížil v podzemní garáži ke zbrojařovu vozu a zřejmě potřel kliky dveří jedem.
Sergejev, který navštívil řadu evropských zemí, byl zřejmě v také v kontaktu se členy GRU, kteří v roce 2016 připravovali puč v Černé Hoře.
Čepiga a Miškin jsou zase spojování s explozí munice ve skladu ve Vrběticích. Ještě v den výbuchu byli v ČR. I oni použili pasy se jmény Petrov a Boširov.

Agenti Čepiga a Miškin, kteří jsou podezřelí z provedení útoku, přiletěli 2. března 2018 odpoledne na letiště Gatwick, přičemž se prokázali pasy na falešná jména. To už byl v Londýně Sergejev, který přiletěl na letiště Heathrow v 11 hodin. Na rozdíl od zbylých dvou zůstal celou dobu v Londýně, odkud odletěl do Moskvy 4. března ve 13:45. Čepiga a Miškin, kteří byli v Salisbury, odletěli až ve 22:30.

Kvůli výbuchu ve Vrběticích hledá policie dvojici, která měla otrávit Skripala novičokem

Krimi

Čepiga a Miškin ke svému pobytu později uvedli v ruské televizi, že byli v Anglii jen jako turisté a v Salisbury chtěli navštívit katedrálu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám