Hlavní obsah

Zaplaťte miliardu. Česko chce po Rusku náhradu škod za Vrbětice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek v pondělí předal ruskému velvyslanci diplomatickou nótu požadující plnou náhradu škod způsobených výbuchem ve Vrběticích.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Pyrotechnici ve vrbětickém areálu.

Článek

„Náměstek Smolek předal ruskému velvyslanci diplomatickou nótu uplatňující mezinárodněprávní odpovědnost Ruské federace za její zapojení do explozí muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014, požadující plnou náhradu škod způsobených tímto mezinárodně protiprávním činem a vyzývající ruskou stranu k jednání v této záležitosti,“ uvedlo ministerstvo.

Ministryně financí a vicepremiérka Česka Alena Schillerová už dříve uvedla, že republika má v úmyslu požadovat od Ruska nejméně miliardu korun (přibližně 39 milionů eur) jako náhradu za materiální škody.

Česko teď Rusy nótou vyzývá k jednání v této záležitosti. Šéf ruského parlamentního výboru podle agentury TASS označil českou žádost za absurdní.

Poslanci chtějí dát 650 milionů odškodného za Vrbětice

Domácí

Mezi Ruskem a Českem panuje v poslední době výrazné napětí a Moskva nedávno zařadila ČR spolu se Spojenými státy na seznam zemí, které vůči ní nejsou přátelské. Učinila tak poté, co Praha oznámila, že z výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti ruské tajné služby.

Následovalo vzájemné vyhošťování diplomatů a omezení počtu pracovníků na ruském velvyslanectví v Praze a na české ambasádě v Moskvě na stejnou úroveň.

ČR: Seznam nepřátel je porušením Vídeňské úmluvy

Náměstek českého ministra zahraničí Martin Smolek proto při pondělním předání diplomatické nóty ruskému velvyslanci sdělil také to, že zařazení České republiky na seznam „nikoli přátelských“ států podle Prahy představuje porušení mezinárodního práva. Konkrétně jde o Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích a smlouvu o přátelských vztazích a spolupráci. Nařízení by podle české diplomacie mělo být zrušeno.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) minulý týden řekl, že stažení ČR ze seznamu by byl jeden z důležitých předpokladů k obnovení seriózního politického dialogu.

Reklama

Výběr článků

Načítám