Hlavní obsah

Z-umělce nechceme. Kazachstán zrušil koncert ruskému zpěvákovi Lepsovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kazachstán zrušil již domluvený koncert ruského zpěváka Grigorije Lepse a ukončil s ním spolupráci. Pořadatelé nechtějí mít nic společného s umělcem, který se veřejně zavázal, že bude platit ruským okupačním vojákům na Ukrajině za zničenou techniku používanou ukrajinskou armádou.

Foto: Profimedia.cz

Ruský zpěvák Grigorij Leps.

Článek

Koncert se měl konat 8. července ve městě Konajev, pořadatelé už zveřejnili informaci, kde a jak lze vrátit lístky.

Zpěvákův agent Vladimir Urjupin v reakci prohlásil, že Kazachstán je „rusofobní koutek“. „No tak to zrušili. Obejdeme se i bez Kazachstánu. Dál budeme podporovat naši zemi a uděláme, co je v našich silách, aby vítězství (v ozbrojené agresi proti Ukrajině) bylo naše. Nic se nestalo, je to jen prohlášení, i v Kazachstánu se lidé zbláznili,“ řekl Urjupin ruskému zpravodajskému serveru gazeta.ru.

Proti koncertu se postavili obyvatelé Konajeva, kteří se obrátili na akimy, šéfy místních úřadů, napsal newtimes.kz.

Neumožníme ruským zpěvákům, aby se postavili svobodné Ukrajině a vydělávali peníze v Kazachstánu

„Všichni dobře víme, že Grigorij Leps je oblíbený zpěvák (ruského prezidenta) Vladimira Putina a otevřeně podporuje válku na Ukrajině,“ napsal na sociálních sítích Turar Kusain, který se podepsal pod oficiální dopis akimům.

Poznamenal, že je známo, že oficiálně se Kazachstán staví k rusko-ukrajinskému konfliktu neutrálně, ale každý kazašský občan si podle něj jednoznačně přeje úplné vítězství Ukrajiny. „Neumožníme ruským zpěvákům, aby se postavili svobodné Ukrajině a vydělávali peníze v Kazachstánu,“ doplnil Kusain.

„Vyzývám všechny, aby podpořili požadavek ohledně zrušení koncertu tohoto Z-umělce. Ani jeden tiyn (setina kazachstánské měny tenge) nesmí jít na zničení Ukrajiny,“ napsala na sociálních sítích novinářka Dinara Jegeubajevová.

Jeden z místních veřejných činitelů Arman Šorajev dokonce nabídl milion tenge (necelých 50 tisíc korun) tomu, kdo zajistí zrušení koncertu.

Vedení luxusního resortu, kde se koncert měl konat, poté oznámilo, že od dohody o pronájmu koncertního sálu odstupuje.

Ruský hudebník slíbil vojákům milion rublů za zničený Leopard 2

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám