Hlavní obsah

Vzbouření migranti pochodují z Bělehradu směrem k maďarské hranici

– Bělehrad
Právo, Ivan Vilček

Maďarská veřejnoprávní televize M1 v úterý informovala, že se v Bělehradu bouří migranti, kteří doufali, že po nedělním maďarském referendu o unijních kvótách bude otevřena srbsko-maďarská hranice. Zpravodaj televize přímo z Bělehradu uvedl, že několik migrantů zahájilo ráno hladovku a po desáté hodině vyrazilo několik set migrantů pěšky směrem k srbsko-maďarské hranici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti vyrazili pěšky z Bělehradu k maďarským hranicímVideo: AP

 
Článek

„Členové humanitární organizace se ráno pokusili rozdat migrantům vodu a snídani, ale oni to odmítli,“ uvedl zpravodaj televize M1. Poté se migranti vydali na pochod k hranicím.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Stovky migrantů se vydaly z Bělehradu do Maďarska.

Podle televize mají v rukou transparenty v angličtině „Nechceme jídlo, ani vodu, otevřete hranice“ a „Jsme lidé, ne zvířata“. Za pochodu skandují výzvy k otevření hranice. „Jdeme do Maďarska. Chceme, aby otevřeli hranice,“ řekl televizi M1 muž z Pákistánu.

Migranti si žádají otevření hranic

Pochod migrantů doprovázejí srbští policisté. Zapojili se do něj většinou muži a chlapci. Vzdálenost z Bělehradu k maďarským hranicím je asi 200 kilometrů a televize odhaduje, že běženci by mohli dorazit na hranice do čtyř až pěti dnů. Není však vyloučeno, že časem nasednou na vlak a na hranicích budou dříve.

Foto: Marko Djurica, Reuters

V pochodu jsou i nezletilí vědci.

Po uzavření tzv. balkánské trasy uvízlo v Srbsku sedm až devět tisíc migrantů především z Afghánistánu, Pákistánu a Iráku. V cestě dál na Západ jim brání bariéra na srbsko-maďarské hranici. Maďaři pouští přes oficiální tranzitní zóny maximálně 30 žadatelů o azyl denně. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Referendum o kvótách zvedá emoce

Referendum o přerozdělení migrantů mezi členské země EU na základě povinných kvót se v Maďarsku uskuteční druhého říjnového dne. Otázka, na niž budou Maďaři...

Výběr článků

Načítám