Hlavní obsah

Vyznamenání novináře s extrémními názory vyvolalo v Maďarsku bouři nevole

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Čtyři desítky významných maďarských osobností v pondělí oznámily, že vrátí prestižní státní ocenění jako výraz protestu proti udělení stejného vyznamenání Zsoltu Bayerovi. Tento novinář je známý svými extrémními názory například na Romy nebo Židy.

Foto: MTI

Zsoltu Bayerovi (vlevo) byl oficiálně udělen rytířský kříž za články o sovětských gulazích a o Maďarech žijících v Sedmihradsku.

Článek

„Pro mě je nepřijatelné, abych figuroval mezi vyznamenanými společně s touto osobou. Proto vám vyznamenání vracím,“ napsal prezidentovi matematik Bálint Tóth.

„Zítra posílám své vyznamenání zpět prezidentovi. Je nepřípustné, abych figuroval v jednom seznamu s Bayerem. Žijeme v jednom státě, nikoliv v jednom světě,“ napsal na sociální síti novinář Péter Rózsa.

Rytířského kříže se vzdali rovněž sochař Vladimir Péter, podnikatel András Polgár, historik Tamás Krausz, herec Balázs Galkó a bývalý menšinový ombudsman pro lidská práva Jenő Kaltenbach.

Protest židovské obce

Všichni vrátí vyznamenání prezidentu Jánosi Áderovi a požádali, aby jejich jména nefigurovala v seznamu vyznamenaných společně s Bayerem. Proti vyznamenání Bayera protestovala i židovská obec.

Novinář Bayer je známý svými štvavými a rasistickými články namířenými především proti levici, Romům a Židům.

„Pokud někdo srazí autem cikánské dítě, ať nezastavuje a raději přidá plyn,“ zní rada Bayera řidičům v jednom z blogů. Napsal například také, že při represích po rozpadu Maďarské republiky rad v letech 1919 a 1920 nebylo zabito dostatečné množství levičáků a Židů, uvedla ČTK.

Konzervativní deník Magyar Hírlap dostal před časem pokutu ve výši 250 tisíc forintů (22500 Kč) za Bayerovu větu: „Každý migrant nad 14 let je potenciální vrah“. Levicový deník Népszava však upozornil, že Magyar Hírlap dostal zároveň také státní dotaci ve výši 2,5 miliónu forintů.

Bayer je zakládajícím členem vládní strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána. Oficiálně mu byl rytířský kříž udělen za články o sovětských gulazích a o Maďarech žijících v Sedmihradsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám