Hlavní obsah

Vyzbrojování Kurdů zvýší nebezpečí atentátu u nás, bojí se Němci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Dodávky německých zbraní kurdským bojovníkům proti radikálům z Islámského státu (IS) by mohly zvýšit nebezpečí, že se Německo stane terčem teroristického útoku. S varování přišel v pondělí německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Přes vyšší riziko teroristického útoku ve spolkové republice je pro zaslání zbraní Kurdům.

Článek

Podle průzkumů se dvě třetiny Němců staví proti vyzbrojení odpůrců Islámského státu. Obávají se zneužití zbraní i toho, že takový krok vyprovokuje islámské radikály k teroristickému útoku na německé půdě.

„Nemůžu jednoznačně vyloučit, že se zvýší nebezpečí pro naši zemi a naše občany. Tato otázka se ale nesmí stát rozhodujícím kritériem pro směřování naší zahraniční politiky,” prohlásil de Maiziére. „Jsme součástí Západu a známe teroristy. Jsem hrdý na to, že Německo vždy stojí na straně svobody a že je zemí, kterou teroristé nenávidí,” zdůraznil ministr.

Vyzbrojení kurdských bojovníků v severním Iráku přislíbili ve středu ministři obrany a zahraničí Ursula von der Leyenová a Frank-Walter Steinmeier. Von der Leyenová si vyžádala týden na to, aby mohla posoudit, jaké zbraně Německo může poskytnout, aby nejlépe odpovídaly potřebám Kurdů. Média spekulují o předání protitankových raket, které německá armáda vyřadila.

Vláda se bude radit s poslanci

Mluvčí vlády Georg Streiter v pondělí na tiskové konferenci uvedl, že konečné rozhodnutí o dodání zbraní Kurdům zřejmě padne až příští týden po pondělním mimořádném zasedání Spolkového sněmu.

Dolní komora německého parlamentu sice v této otázce nemá právo měnit rozhodnutí vlády, kancléřka Angela Merkelová však chce s poslanci o tématu, které je v Německu velmi kontroverzní, ještě předem diskutovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám