Hlavní obsah

Polský poslanec způsobil skandál. Použil hasicí přístroj na chanukiji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanec polské krajně pravicové strany Konfederacja Grzegorz Braun v úterý během ceremonie u příležitosti židovského svátku chanuka, která se konala v předsálí Sejmu, dolní komory parlamentu, hasicím přístrojem uhasil chanukovou menoru – svícen, který se zapaluje u příležitosti tohoto svátku. Jeho počínání narušilo debatu před hlasováním o vyslovení důvěry nové polské vládě premiéra Donalda Tuska.

Polský poslanec způsobil skandál. Použil hasicí přístroj na chanukijiVideo: Reuters

 
Článek

Chanukije, která Brauna rozlítila, stojí v Sejmu podle webu forsal.pl poblíž vánočního stromku. Halu po jeho zásahu zahalil oblak hasicího prostředku, který přítomným, mezi nimiž byli i děti, ztížil dýchání a Braunovi se usadil na oblečení.

„Skandál!“ ozvalo se na jeho adresu. „Pane poslanče, jak se můžete takhle chovat?“ ptali se rozhořčeně přítomní. Parlamentní ochranka je požádala, aby se rozešli.

Braun později prohlásil, že se za své chování nestydí a že „není možné, aby se v polském Sejmu odehrávaly akty talmudického kultu“.

Předseda Sejmu Szymon Holownia označil Braunovo chování za skandální a vyloučil ho z jednání parlamentu. Později vedení dolní komory rozhodlo, že na tři měsíce přijde o polovinu poslaneckého platu. Kvůli jeho chování se vedení Sejmu obrátí na prokuraturu.

Foto: Slawomir Kaminski/agencja Wyborc, Reuters

Grzegorz Braun (druhý zleva), poslanec za polskou krajně pravicovou stranu Konfederacja, stojí ve vestibulu Sejmu v oblaku prášku z hasicího přístroje, jímž uhasil chanukovou menuru

„Ostuda. Toto zrovna udělal polský poslanec. Pár minut poté, co jsme tam oslavili (židovský svátek) chanuku,“ reagoval izraelský velvyslanec v Polsku Jaakov Livne, který sdílel video z incidentu.

Kardinál se omluvil židovské komunitě v Polsku

Kardinál Grzegorz Ryś, předseda výboru pro dialog s judaismem polské biskupské konference, vzkázal, že se za Braunovo chování stydí. „Omlouvám se celé židovské komunitě v Polsku,“ uvedl.

Braun byl před rokem 1989 členem polského protikomunistického odporu, působil například v polsko-česko-slovenské Solidaritě. V minulosti neúspěšně kandidoval na polského prezidenta. Poslancem Sejmu se stal v roce 2019, letos v říjnu mandát obhájil.

Židy nestříháme. Ve Francii dramaticky roste každodenní antisemitismus

Evropa

Patří k zastáncům naprostého zákazu potratů nebo umělého oplodnění metodou in vitro. Je stoupencem trestu smrti, monarchie a kritikem demokratického zřízení. V minulosti podpořil nápad formálně prohlásit Ježíše Krista polským králem.

V době šíření covidu-19 podporoval teorie, že pandemie neexistuje a že si ji vymysleli politici a mainstreamová média.

Foto: Sebastian Napieraj/tvn24, Reuters

Grzegorz Braun hasí židovský svícen menoru v parlamentu ve Varšavě

Šestnáctiletý mladík měl plánovat útok na synagogu ve Vídni, policie jej zadržela

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám