Hlavní obsah

Výsledky eurovoleb potvrzují nástup nacionalistů

– Brusel

Nejsilnější frakcí v novém Evropském parlamentu bude Evropská lidová strana (EPP), sdružující středopravá uskupení, v 751členném zákonodárném sboru bude mít 214 poslanců, ztratila ale 53 křesel, tedy pětinu poslanců. Přesto má velké šance stát se novým předsedou Evropské komise bývalý lucemburský premiér a kandidát EPP Jean-Claude Juncker.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Odhad nového rozložení sil v Evropském parlamentu

Článek

Aktualizované, téměř konečné výsledky uvedl po pondělním poledni na svých stránkách Evropský parlament. Podle nich budou umírněně levicové a umírněně pravicové proevropské strany ovládat zhruba 70 procent křesel v Evropském parlamentu.

Volby ale zároveň přinesly úspěch nacionalistům, kteří převážně ve starých unijních zemích zaznamenali narůst popularity a ve Francii a Británii slaví velké vítězství.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Umístění dalších frakcí

Druhou nejsilnější formací bude sociálnědemokratická Skupina progresivní levice a demokratů (S), která o jednoho poslance posílila a bude se moci opřít o 189 mandátů.

Třetí skončila Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) se 66 mandáty, která ztratila 15 křesel. Stala se stranou, která poměrně nejvíc oslabila. Za nimi se umístili evropští Zelení s 52 křesly, kteří přišli o tři zastupitele.

Evropská konzervativní a reformní skupina (ECR) má 46 mandátů, o deset méně než dříve.

Levicová frakce GUE/NGL získala 42 křesel, když posílila o sedm poslanců.

Euroskeptická frakce Evropa svobody a demokracie (EFD) bude mít 38 zástupců – získala devět dalších mandátů.

Mezi nezařazenými je 41 poslanců. Celkem 63 křesel patří politikům, jejichž strany dosud v parlamentu nezasedaly a nejsou spojeny s žádnou stávající frakcí. Často jde o nacionalistické či protievropské partaje, které v některých zemích Unie zaznamenaly volební úspěch. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám