Hlavní obsah

Vyšetřovatelé obrátili: Útočník z Manchesteru mohl jednat sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Sebevražedný atentátník, který v anglickém Manchesteru minulý týden v pondělí zabil 22 lidí a dalších zhruba šest desítek zranil, zřejmě jednal sám. K tomuto závěru se nyní podle listu The Guardian kloní vyšetřovatelé, kteří dosud předpokládali, že útočník měl zázemí v podobě teroristické buňky.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters, ČTK/AP a Manchester Police

Salman Abedi

Článek

„Naše vyšetřování ukazuje, že (útočník Salman) Abedi osobně nakoupil většinu klíčových komponentů. Je také stále očividnější, že se během čtyř dnů mezi příletem do země a spácháním tohoto otřesného činu většinou pohyboval a konal sám,” uvedl Russ Jackson z protiteroristického oddělení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Panika po výbuchu na koncertu Ariany Grande v ManchesteruVideo: Reuters

Policie nadále nevylučuje, že Abedi mohl mít komplice. „Je nezbytné, abychom zjistili, že (Abedi) nebyl součástí nějaké širší sítě, vyloučit to zatím nemůžeme,” řekl Jackson. „Zůstává řada nejasností ohledně jeho chování před útokem,” dodal.

Abedi se narodil v Manchesteru, jeho libyjští rodiče se ale před několika lety vrátili do vlasti. Vyšetřovatelé předpokládají, že Abedi před útokem Libyi navštívil. Libyjské úřady mezitím zadržely Abediho otce a mladšího bratra, Britové pak v souvislosti s útokem zadrželi 16 lidí, 11 z nich zůstává ve vazbě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám