Hlavní obsah

Výjimečný stav ve Francii skončí 26. července

Paříž

Výjimečný stav, který byl ve Francii vyhlášen po loňských teroristických útocích v Paříži, už nebude prodloužen. Ve čtvrtek o tom informoval francouzský prezident Francois Hollande. Dodal, že výjimečný stav skončí 26. července.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Posílená policejní ochrana na Place de la Republique v Paříži.

Článek

„Nemůžeme prodlužovat výjimečný stav do nekonečna. Nedávalo by to smysl. Znamenalo by to, že už nejsme právní stát, v němž je právo uplatňováno ve všech případech,“ vysvětlil šéf Elysejského paláce.

Ukončení výjimečného stavu ale podle Hollanda neznamená, že se v zemi galského kohouta vše vrací do starých kolejí. „Byl odhlasován zákon, který nám poskytuje prostředky, jak reagovat,” vysvětlil francouzský prezident. Patrně tím měl na mysli reakci na případné zvýšené nebezpečí terorismu.

Teroristé povraždili 130 lidí

Při útocích spáchaných loni 13. listopadu zemřelo 130 lidí a skoro 500 jich bylo zraněno. [celá zpráva] Francie po útocích vyhlásila výjimečný stav, v květnu ale parlament schválil novelu protiteroristického zákona, který má vstoupit v platnost právě koncem července.

Novela rozšiřuje možnosti vyšetřování osob a provádění nočních razií, umožňuje zabavování elektronické korespondence a zachycování telefonických hovorů. Trestat se má sledování internetových stránek vybízejících k teroristickým činům a má být zajištěn trvalý dozor nad osobami, které byly někdy odsouzeny za terorismus.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz, Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám