Hlavní obsah

Vrtulník zachránil dva české horolezce, kteří uvázli na Grossglockneru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouští záchranáři v úterý ráno pomocí vrtulníku zachránili dva zraněné české horolezce, kteří v neděli uvázli na nejvyšší rakouské hoře Grossglockner. Informuje o tom rakouský list Kronen Zeitung, podle kterého jsou v současnosti oba Češi v péči lékařů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Horolezci byli zachráněni vrtulníkem pomocí lana. Jeden z nich měl poraněné rameno, takže by pro něj nebylo možné (z hory) sestoupit. Druhý měl zranění na holeni,“ uvedl podle listu Kronen Zeitung Klaus Brandstätter z Horské služby Heiligenblut.

Podle Brandstättera byli oba zranění Češi převezeni záchranářským vrtulníkem Christophorus 7 do nemocnice v Leinzu.

Muži ve věku 25 a 39 let zavolali na tísňovou linku v neděli večer a uvedli, že je na severní stěně hory zranil padající kámen, ale dokázali se dostat ke stálému bivaku ve výšce asi 3200 metrů. Se záchranáři odtud komunikovali pomocí mobilního telefonu. Dřívější záchranu znemožňoval silný vítr. Výstup po zemi by trval mnoho hodin a záchranáři od něj upustili po dohodě se zraněnými.

Stálý bivak byl na Grossglockneru zřízen v roce 2020 v nadmořské výšce 3205 metrů a nahradil starší přístřešek. Za normálních okolností poskytuje místo pro 15 osob, v případě potřeby ale i pro větší počet. Jednoduchý „kontejner“ ovšem rozhodně není „cílem romantických výletů“, upozorňuje místní alpský spolek. Bivak spíše slouží jako bezpečný přístav pro horolezce, kteří se ocitli v nouzi jako nyní dvojice Čechů.

Dva zranění čeští horolezci uvázli na Grossglockneru. Pomoc k nim kvůli větru nemůže

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám