Hlavní obsah

Dva zranění čeští horolezci uvázli na Grossglockneru. Pomoc k nim kvůli větru nemůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Heiligenblut

Dva čeští horolezci uvázli v nadmořské výšce 3200 metrů na nejvyšší rakouské hoře Grossglockner. Kvůli větru pro ně bude moci vyrazit záchranný vrtulník pravděpodobně až v úterý, informovala v pondělí agentura APA s odvoláním na policii. Muži ve věku 25 a 39 volali na tísňovou linku v neděli večer a uvedli, že je na severní stěně hory zranil padající kámen, ale dokázali se dostat k bivaku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Silný vítr v pondělí dopoledne ani odpoledne neumožnil nasazení vrtulníku. Výstup po zemi by trval mnoho hodin. Záchranáři od něj upustili po dohodě se zraněnými, s nimiž jsou v telefonickém spojení.

„Na vrcholu je prostě příliš větrno, takže to s vrtulníkem nešlo,“ uvedl Klaus Brandstätter z Horské služby Heiligenblut, na kterého odkazuje rakouský list Kronen Zeitung. „Museli bychom nahoru vyjet na lyžích z údolí, ale to by bylo příliš daleko. Zvlášť když ti dva nejsou tak vážně zranění a v bivaku je jim docela teplo a mají zajištěné jídlo,“ dodal.

Jsou dobře vybavení

Oba Češi sami uvedli, že jsou na tom dobře, a dodali, že mohou dále přebývat v úkrytu. Podle dostupných informací jsou dobře vybaveni. V úterý ráno bude situace znovu vyhodnocena, uvedla policie.

Původní zpráva mluvila o tom, že na nejvyšší rakouské hoře uvázli dva slovenští občané. Tato informace byla posléze upravena.

Stálý bivak byl na Grossglockneru zřízen v roce 2020 v nadmořské výšce 3205 metrů a nahradil starší přístřešek. Za normálních okolností poskytuje místo pro 15 osob, v nouzi i více. Tento jednoduchý „kontejner“ ale rozhodně není „cílem romantických výletů“, upozorňuje místní alpský spolek. Bivak spíše slouží jako bezpečný přístav pro horolezce, kteří se ocitli v nouzi jako nyní dvojice Čechů.

V Adršpachu se zřítil horolezec z desetimetrové výšky

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám