Hlavní obsah

Vrbětice? A co vražda Kennedyho nebo Pearl Harbor, vysmívá se Rusko západnímu rozhořčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko obvinění, že za výbuchem ve Vrběticích stáli ruští agenti, bagatelizuje a zesměšňuje. Je to patrné z reakcí na sociálních sítích, které zmapoval ruský server Russian Times. Ty parodují neuvěřitelné schopnosti obou agentů a připisují jim i atentát na Kennedyho nebo útok na Pearl Harbor.

Foto: Policie ČR

Záběry přímo z epicentra výbuchu, který rozmetal muniční sklad u Vrbětic na Zlínsku.

Článek

Napětí mezi ČR a Ruskou federací se eskaluje od soboty, kdy premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček informovali o podezření, že do výbuchu ve Vrběticích byli zapojeni dva agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Vláda kvůli tomu rozhodla vyhostit 18 ruských diplomatů a situace se nadále vyostřuje.

Zatímco Česko a s ním jeho západní spojenci berou podezření, že do výbuchů byli zapleteni stejní dva agenti, kteří v Británii otrávili dvojitého agenta Sergeje Skripala, velmi vážně a označují to za zcela nepřípustné překročení pomyslné hranice, Moskva obvinění odmítá a situaci bagatelizuje.

Petrov a Boširov se přiznali, že útok na americkou základnu v Pearl Harboru 7. prosince 1941 provedli oni. V únoru 1848 mohli napsat i Komunistický manifest, jen byli označeni jako Karel Marx a Bedřich Engels.

O ruském pohledu svědčí i to, že ruský prezident Vladimir Putin ve svém středečním projevu k zákonodárcům vůbec Vrbětice a agenty GRU nezmínil. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dokonce k tvrdému postoji Prahy uvedla: „Je potřeba se zeptat, oč usilují, co chtějí“ a dodala, že vše je jen akce na objednávku.

Český tón je nepřijatelný, zní z Moskvy. Praha podle ní plní něčí zadání

Evropa

To, jak Moskva situaci prezentuje, je patrné z řady ruských reakcí na sociálních sítích, kde si mimo jiné dělají legraci z tvrzení o zapojení ruských agentů Anatolije Čepigy a Alexandra Miškina, kteří používali krycí jména Ruslan Boširov a Alexandr Petrov. Oba muži jsou zároveň podezřelí z otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury.

Jeden z příspěvků na Twitteru například paroduje scénu z večerníčku s Křemílkem a Vochomůrkou, u které je dopsán popisek „Petrov a Boširov vaří novičok v Praze. Záběr české rozvědky.“ Jde současně o zřetelnou narážku na nepodložené ruské tvrzení, že novičok použitý v Salisbury mohl pocházet z ČR.

V jiném tweetu zase dvojici přisuzují nedávné zablokování Suezského průplavu lodí společnosti Evergeen. Záběr je doplněn textem: „Dívejte se. Petrov vplouvá do Suezského průplavu. Rozumím Boširove. Vše udělám správně.“

I klopýtnutí Joea Bidena při nastupování od speciálu Air Force One je připisováno této dvojici.

Ultimátum pro Rusy vypršelo. Moskva si předvolala českého velvyslance

Domácí

V dalších tweetech je zase připsán dvojici atentát na Kennedyho: „Kde byli Petrov a Boširov v době vraždy Kennedyho? Všichni vědí, že Oswald nemohl zabít Kennedyho.“

Další zase uvádí: „Petrov a Boširov se přiznali, že útok na americkou základnu v Pearl Harboru 7. prosince 1941 provedli oni. V únoru 1848 mohli napsat i Komunistický manifest, jen byli označeni jako Karel Marx a Bedřich Engels.” Na Twitteru se objevil i dotaz: „Kdy byli Petrov a Boširov, když propukla epidemie koronaviru v Číně?“

A poslední slova Julia Ceasera podle ruské verze ve skutečnosti zněla: „I ty, Boširove a Petrove?!“

V řadě případů je patrné, že jde o skutečně spontánní reakce běžných Rusů, a ne o práci profesionálních trollů.

Zmíněné ohlasy na sociálních sítích ukazují také to, jak Rusko přistupuje k obviněním, že agenti GRU byli zapojeni do těchto aktivit. I to je zřejmě důvod, proč Rusku, na rozdíl od Česka a jeho západních spojenců, v kauze dosud nevyjádřily podporu jemu blízké země, které Moskvu podporují. České obvinění totiž není v Rusku nijak relevantní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám