Hlavní obsah

Ultimátum pro Rusy vypršelo. Moskva si předvolala českého velvyslance

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čas, který dala česká diplomacie Rusku na to, aby vzalo zpět všech 20 českých diplomatů vyhoštěných z Moskvy, jinak Česko vyhostí další pracovníky ruské ambasády v Praze, se čtvrtečním polednem vypršel. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) už dříve uvedl, že vypovězeno může být zhruba 60 zaměstnanců ruské ambasády. Jde o pokračování sporu po zveřejnění informací o podílu ruských agentů na výbuchu ve Vrběticích v roce 2014. Moskva si na odpoledne předvolala českého velvyslance.

Ultimátum pro Rusko: Umožněte do čtvrtka návrat českých diplomatů, jinak vám paralyzujeme ambasádu v PrazeVideo: ČTK

 
Článek

Ministerstvo zahraničí se zatím k dalšímu postupu oficiálně nevyjádřilo. Na 15:00 je naplánovaná tisková konference na úřadu vlády.

Ministerstvo dosud jen vydalo zprávu, že ministr Kulhánek seznámil spojence v NATO „s detailními důkazy o zapojení ruských agentů GRU do výbuchu ve Vrběticích“, poděkoval jim za projevy solidarity a požádal je o další podporu.

Foto: Profimedia.cz

Český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka

„Všichni spojenci NATO odsoudili ruské chování vůči České republice a podpořili ji v dosavadních krocích. To potvrzuje fakt, že v případě krize má Česká republika spojence, na které se může spolehnout,“ uvedl ministr Kulhánek.

NATO: Spojenci jsou plně solidární s Českou republikou

Zahraniční

ČR kvůli kauze Vrbětice nejprve vyhostila 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli spolupracovníky ruských tajných služeb. Rusko v odvetě vyhostilo 20 českých diplomatů, čímž do značné míry paralyzovalo chod české ambasády v Moskvě.

Česká diplomacie požadovala, aby Rusko vzalo do čtvrtečního poledne svůj krok zpět, což se ale nedalo očekávat, a podle dostupných informací se to nestalo.

Český tón je nepřijatelný, zní z Moskvy. Praha podle ní plní něčí zadání

Evropa

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová podle agentury TASS ve středu prohlásila, že ultimativní tón ve vztahu k Rusku je nepřípustný. Ruské ministerstvo zahraničí si na 15:00 SELČ předvolalo českého velvyslance Vítězslava Pivoňku.

Pražskou ambasádu by podle ministra Kulhánka (ČSSD) mělo opustit zhruba 60 lidí. Ministr to řekl v rozhovoru pro Lidové noviny.

Česká republika přistoupila k vyhoštění diplomatů po zveřejnění informací o zapojení ruských zpravodajců do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ruský velvyslanec v ČR Alexandr Zmejevskij

Práce pro ministry i CEFC. Kdo je Jakub Kulhánek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám