Hlavní obsah

Český tón je nepřijatelný, zní z Moskvy. Praha podle ní plní něčí zadání

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Český tón v jednání s Ruskem je nepřijatelný, řekla mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ve vyjádření pro stanici Vesti FM. Naznačila, že Praha plní cizí zadání, jinak prý její kroky nemají logiku.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová

Článek

„Je potřeba se zeptat, oč usilují, co chtějí,“ řekla Zacharovová ve vysílání stanice Vesti FM.

Hned ale pokračovala v kremelsky tvrdém tónu: ”V žádném případě žádná ultimáta, žádný ultimativní tón, žádné podobné snahy, které dělají, jsou nepřijatelné pro naše zemi. Ale nemyslím si, že by to nevěděli.“

Uvedla to poté, co Česko dalo ve středu Moskvě ultimátum, aby do čtvrtečního poledne buď přijalo zpět 20 vyhoštěných českých diplomatů, nebo se sníží počet pracovníků ruské ambasády v Praze, aby byl stejný jako je na českém velvyslanectví. To by znamenalo odchod asi šedesáti ruských diplomatů.

Ultimátum Rusku: Umožněte hned návrat českých diplomatů, jinak vám paralyzujeme ambasádu v Praze

Domácí

„Je to prostě objednávka,“ řekla Zacharovavá, která tak naznačila, že Praha asi plní něčí příkaz: „Nemá to nic společného s něčím, co by se týkalo zdravého rozumu, pragmatičnosti a zejména ne diplomacie. Jde o vyplnění zadání, protože jinak nelze vysvětlit logiku dění.“

Zacharovová reagovala na požadavek, který vznesl ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek, když si předvolal ruského velvyslance v Praze Alexandra Zmejevského.

Většina Čechů vnímá Rusko jako hrozbu, ukázal průzkum

Domácí

List Izvěstija zmínil, že česko-ruské vztahy se vyhrotily, když v sobotu premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček obvinili dva agenty ruské vojenské rozvědky GRU, že jsou zapleteni do výbuchu munice ve skladu ve Vrběticích, při němž zemřeli v říjnu 2014 dva lidé.

Česká republika se rozhodla okamžitě vyhostit 18 ruských diplomatů, kteří pracovali pro ruské tajné služby a diplomatický pas používali jen jako krytí. Rusko na oplátku vyhostilo 20 českých diplomatů, přestože množství lidí na českém velvyslanectví v Moskvě je mnohem menší než na přebujelém ruském v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám