Hlavní obsah

Kočner u soudu litoval smrti novináře Kuciaka a jeho snoubenky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Podnikatel Marian Kočner, obviněný z objednávky vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka, vyjádřil ve čtvrtek u soudu lítost nad jeho smrtí i nad smrtí jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný podnikatel Marian Kočner u soudu v Pezinku.

Článek

„Nikdo snad nemůže věřit tomu, že bych dal tyto dva mladé lidi odklidit ze světa jen proto, že Kuciak o mně psal a psal věci, které jsem vyvrátil,“ řekl Kočner.

Podle obžaloby si měl Kočner objednat vraždu novináře za články, které o něm psal. „Není pravda, že Kuciakovy články ohrožovaly moje podnikání nebo moji osobu,“ uvedl Kočner u soudu.

Kuciakův vrah byl odsouzen k 23 letům vězení

Evropa

Matka zavražděné archeoložky Zlatica Kušnírová novinářům o přestávce řekla, že při Kočnerových slovech měla co dělat, aby zůstala v klidu.

Předsedkyně senátu Ružena Sabová dala v rámci přelíčení přehrát záznam telefonického rozhovoru mezi Kuciakem a Kočnerem, kde podnikatel novináři vyhrožoval, a u soudu se rovněž promítal záznam tiskové konference, kde se oba dostali do sporu. Otec zavražděného novináře Jozef Kuciak o přestávce přiznal, že se mu to poslouchalo moc těžko. „Nebrali jsme to vážně až do doby, než k tomu došlo,“ připustil.

Soud nařídil další termíny na květen a červen, kdy poslední je stanoven na 19. června 2020. Rodiče zavražděné dvojice vyjádřili naději, že v poslední červnový termín bude vynesen rozsudek.

Slováci si připomínají výročí vraždy Kuciaka a jeho snoubenky

Evropa

Další dva obvinění Alena Zsuzsová, která měla být zprostředkovatelkou, a Tomáš Szabó, který přivezl vraha na místo činu, už k soudu na vlastní žádost nechodí. Další zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó přistoupil k dohodě o vině a trestu a odsedí si 15 let. K vykonání vraždy se přiznal Miroslav Marček, který byl začátkem dubna odsouzen k 23letému trestu.

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili 21. února 2018. Vražda vyvolala na Slovensku největší demonstrace od roku 1989. Postupně odstoupili z funkcí ministr vnitra Roberta Kaliňák, premiér Robert Fico a šéf policie Tibor Gašpar.

Reklama

Výběr článků

Načítám