Hlavní obsah

Volby otřásly europarlamentem, hodnotí výsledky evropský tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina evropských deníků označuje výsledky voleb do Evropského parlamentu za zemětřesení. Zmiňují především drtivé vítězství francouzské krajně pravicové Národní fronty (FN) a úspěch britských euroskeptiků z UKIP.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Rozdělení sil v Evropském parlamentu.

Článek

Deník Corriere della Sera přišel s palcovým titulkem Šok ve Francii a podobný titulek Politické zemětřesení se skvěl na první straně německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podle něj bude mít úspěch strany Marine Le Penové „významné důsledky". Slogan francouzských nacionalistů „už ne Evropu" by se podle něj měl brát vážně.

Upozorňuje ale i na posílení eurokritických uskupení, jakým je vedle FN i britský UKIP: „Míra pobouření proti tradičním stranám je alarmující." Současně však dodává: „V Evropském parlamentu bude k velké mrzutosti populistů stejně jako dosud vládnout neformální velká koalice, která zajišťuje většinu a zastupuje evropský mainstream." [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Evropa se bude muset přímo ve svém demokratickém centru bránit proti těm, kdo její smysl zpochybňují
Süddeutsche Zeitung

„Poprvé budou v Evropském parlamentu ve významné míře zastoupeni Antievropané, mezi nimi i několik německých," konstatuje deník Süddeutsche Zeitung. Podle něj to ale může znamenat pro EU i přínos. „Nuda, která byla dosud spojována s Evropským parlamentem, tak bude pryč. Evropa se bude muset přímo ve svém demokratickém centru bránit proti těm, kdo její smysl zpochybňují," uvádí list.

Portugalské rádio Renascença upozornilo, že nejnovější složení Evropského parlamentu je v dosavadní historii nejméně nakloněné myšlence sjednocující se Evropy.

Podle deníku Die Welt ale výsledky neznamenají úplné odmítnutí dosavadního směřování Unie. „Při pohledu na Evropu jako celek se ukazuje, že vzestup radikálních odpůrců EU není osudový," hodnotí list. Změnu nálad vůči EU nevidí ani v Německu: „Němci nejsou Evropou unaveni. Nejenže výsledek letošních evropských voleb potvrdil proevropské směřování zavedených stran. Významné je především to, že navzdory všem předpokladům volební účast proti roku 2009 vzrostla."

Le Penová v centru pozornosti

Konzervativní deník Die Welt se vyjádřil i k výsledkům Le Penové: „Pro prezidenta Hollanda to je debakl." Dodal, že pro něho bude ještě těžší podnikat nezbytné reformy.

„Vítězství Národní fronty je šok, který otřese Francií i celou Evropou," soudí francouzský levicový list Libération. „Tlaková vlna vytvořená stranou Marine Le Penové přesahuje národní hranice," dodává s tím, že se jedná o „skutečnou hrozbu pro evropské myšlenky". [celá zpráva]

„FN se prosazuje jako největší strana ve Francii," upozorňuje francouzský pravicový deník Le Figaro. „Pro Marine Le Penovou jde o osobní vítězství," dodává s tím, že jde i o úspěch jejího nového politického stylu, kterým se jí podařilo překonat démonizaci strany jejími protivníky.

Španělský deník El Mundo napsal o „tažení krajní pravice napříč Francií".

I britský Financial Times vidí francouzské nacionalisty „v čele populistického zemětřesení".

Nástup UKIP a selhání zavedených stran

Britský The Times zdůrazňuje triumf britské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP), která se rovněž populisticky vyhraňuje vůči EU, ale zároveň se distancuje od francouzské Národní fronty.

„UKIP se raduje, zatímco Evropa se otáčí doprava," napsal list, podle kterého jde pro britského premiéra Davida Camerona o „ponížení". [celá zpráva]

Španělský list El País uvádí, že tradiční strany v zemi byly přísně potrestány. El Mundo hovoří o debaklu dvou nejsilnějších politických stran ve Španělsku, tedy jak vládních lidovců, tak opozičních socialistů. Katalánský list La Vanguardia uvádí, že systém dvou silných stran zaznamenal svou nejhorší demokratickou porážku od smrti diktátora Franciska Franka v roce 1975.

Reklama

Související témata:

Související články

Eurovolby v Česku vyhrálo ANO

Hnutí ANO se stalo vítězem eurovoleb v České republice, když těsně zvítězilo nad TOP 09. Celkem však v Evropském parlamentu zasednou zástupci sedmi uskupení....

Výběr článků

Načítám