Hlavní obsah

Vítěz minulých slovenských voleb Igor Matovič by v září pohořel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče, které získalo ve volbách na Slovensku v roce 2020 pětadvacet procent hlasů, by se v zářijových předčasných volbách nemuselo dostat do parlamentu. Vyplývá to z červencového průzkumu agentury Focus, který v pátek večer zveřejnila televize Markíza.

Foto: Sokolowski Czarek, ČTK

Igor Matovič na archivním snímku z 11. září 2020

Článek

Podle aktuálního průzkumu by Matovičovo hnutí získalo 6,2 procenta hlasů, ale to by pro vstup do parlamentu nestačilo. OLaNO jde totiž do voleb v koalici se stranami Za lidi a Křesťanská unie a pro vstup do parlamentu potřebuje koalice překročit sedmiprocentní práh.

Podle agentury Focus by se vítězem voleb stala strana Směr – sociální demokracie expremiéra Roberta Fica se ziskem 18,1 procenta hlasů. Na druhém místě by skončila strana Hlas – sociální demokracie bývalého premiéra Petra Pellegriniho, kterou by volilo 16 procent voličů. Třetí by se umístila mimoparlamentní strana Progresivní Slovensko se ziskem 14,3 procenta hlasů.

Hnutí Republika by získalo 8,7 procenta, hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára 5,6 procenta, Křesťanskodemokratické hnutí 5,6 procenta, strana Svoboda a Solidarita (SaS) 5,2 procenta a Slovenská národní strana 5,1 procenta hlasů, plyne z průzkumu.

Na Slovensku by volby vyhrála strana Směr Roberta Fica

Zahraniční

Do parlamentu by se nedostali ani kotlebovci

Do parlamentu by se nedostalo například hnutí Aliance (4 %), strana Demokraté bývalého premiéra Eduarda Hegera (3,8 %) a Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby (2,3 %).

Agentura Focus položila od 21. do 26. července 2023 respondentům tyto otázky: „V zářijových volbách kandiduje 25 politických stran a hnutí. Plánujete se jich zúčastnit? Pokud ano, kterou z nich plánujete volit?“ Přes třináct procent respondentů by se voleb nezúčastnilo a téměř 16 procent voličů ještě není rozhodnuto, komu dá svůj hlas.

Po volbách v roce 2020 sestavilo čtyřkoalici OLaNO, SaS, Jsme rodina a Za lidi. Strana SaS loni v září koalici opustila a 15. prosince parlament vyslovil Hegerově menšinové vládě nedůvěru. Letos v květnu jmenovala prezidentka Zuzana Čaputová úřednickou vládu v čele s Ľudovítem Ódorem.

Kotleba na Slovensku rozmístil kontroverzní billboardy. Chce zemi „ochránit“ před LGBT

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám