Hlavní obsah

VIDEO: Větrná smršť ve Francii si vyžádala tři mrtvé

PAŘÍŽ/HAAG
Aktualizováno

Tři oběti na životech a dalších devět zraněných si vyžádala v noci na pondělí na severu Francie větrná smršť. Oznámila to stanice France Info, podle níž oblast u belgických hranic postihlo "menší tornádo". V Belgii zemřela na následky smršti jedna žena. Vážné škody způsobené tornádem hlásí také Nizozemsko.

Foto: Profimedia.cz

Článek

:. Poničené domy v Hautmontufoto: Reuters/Sadouki

Nejvíce větrná bouře řádila ve francouzských obcích Hautmont, Neuf-Mesnil a Maubeuge, kde vzdušný vír poničil čtyři desítky domů. V Hautmontu strhl mimo jiné střechu domova důchodců, na mnoha místech byly silnice zablokovány vyvrácenými stromy a sloupy elektrického vedení.

:. Smršť strhla desítky střech.foto: Reuters/Jean-Pierre Rafto

Také v Belgii napáchal živel značné škody a vyžádal si lidský život. Starší žena v obci Bekkevoort v zaplaveném domě upadla, zranila se a zemřela na podchlazení. V Belgii byla vichřice provázena prudkými lijáky, které zatopily sklepy, silnice i železniční tratě.

Město Wavre jihovýchodně od Bruselu vyhlásilo dokonce stav ohrožení, protože místní hasiči a příslušníci civilní ochrany nestačili následky katastrofy zvládat.

Nad Nizozemskem se tornádo přehnalo již v neděli večer. Podle místních médií způsobilo velké škody především v provincii Groningen na severovýchodě země. Vzdušný vír tam zdvihal do výšky automobily i menší čluny a zpustošil řadu zemědělských usedlostí. Oběti na životech ale zatím hlášeny nejsou.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám