Hlavní obsah

VIDEO: Na Slovensku platí v obcích padesátka, pokuty v eurech jsou vyšší

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Padesátka v obci, celoroční svícení, zákaz telefonování za volantem, zvýšené sazby pokut a zákaz pro kamióny předjíždět na dálnicích a rychlostních komunikacích – to jsou hlavní změny, které čekají řidiče na Slovensku od 1. února 2009.

Článek

Právě tuto neděli totiž začal platit nový silniční zákon. Ten ukládá zimní pneumatiky v případě, že půjde o jízdu na vozovce se souvislou vrstvou sněhu. Kamiónům a dalším nákladním autům zakazuje předjíždět na všech úsecích dálnic a rychlostních silnic. Řidič kamiónu musí pustit před sebe kolonu osobních vozů, která se za ním vytvoří při jízdě do kopce.

„Pokud to situace vyžaduje, řidič je povinen odstavit nákladní vůz na nejbližším parkovišti až do přejezdu ostatních aut,“ uvádí zákon. Cyklisté musí mimo obec používat přilbu, pro děti do 15 let to platí i v obci. Cyklisté do 10 let smějí na silnici jen za dohledu osoby starší 15 let. Cyklisté i chodci musí mít mimo obec na oblečení reflexní prvek.

Vyšší pokuty

Základní sazba pokut udělených na místě bude 60 eur. Zákaz řízení bude možné uložit až na pět let. Odmítnutí testu na alkohol bude stát 300 až 1300 eur. Za jízdu pod vlivem alkoholu je pokuta od 200 do 1000 eur. Místo dosavadní nulové tolerance bude nyní povoleno 0,2 promile, což je asi jedno malé pivo.

Zákon zavádí pokuty i za obscénní gesta, rozstřikování kaluží i obtěžování okolí nadměrným prachem nebo hlukem z motorových vozidel.

Od ledna 2011 bude moci hříšník pokuty nad 60 eur také odpracovat. Jedna hodina veřejně prospěšných prací bude za tři eura. Žák autoškoly může opakovat zkoušku jen dvakrát v průběhu šesti měsíců. Pokud ani pak neuspěje, musí zopakovat celý kurz.

Dopravní komando

Arogantní a agresivní řidiče má na silnicích zastavit nové dopravní komando. "Bude to útvar policejního sboru složený z těch nejzkušenějších policistů. Budou mít k dispozici nejlepší techniku a nebudou na ně platit žádné výmluvy," varoval slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Členové komanda budou pravděpodobně jezdit v civilních vozech.

Nejdůležitější změny
Maximální rychlost v obci 50 kilometrů za hodinu.
Celoroční svícení.
Zákaz telefonování za volantem.
Kamióny nesmějí předjíždět na dálnicích a rychlostních komunikacích.
Povoleno 0,2 promile alkoholu.
Pokuta za jízdu pod vlivem alkoholu 200–1000 eur.
Odmítnutí testu na alkohol může přijít až na 1300 eur.
Zákaz řízení až na pět let.
Cyklisté mimo obec musí mít přilbu, mladí do 15 let i v obci.

Reklama

Výběr článků

Načítám