Hlavní obsah

Vídeň řeší osud Hitlerova balkónu na radnici

Ve Vídni se rozhořela debata, zda odstranit balkón přistavený na historickou budovu vídeňské radnice pro nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Na místě původně dřevěné tribuny, z níž Hitler řečnil 9. dubna 1938, byla brzy zhotovena kamenná kopie. Ta je dodnes součástí hlavní věže radniční budovy.

Foto: Profimedia.cz

Z původně dřevěné tribuny na vídeňské radnici řečnil Adolf Hitler 9. dubna 1938. Tribuna byla poté nahrazena kamennou kopií uprostřed hlavní věže, která na budově zůstala dodnes.

Článek

Iniciativa Memory Gaps nyní požaduje stržení tohoto reliktu nacismu a anšlusu Rakouska k nacistické říši. Samotní radní uvažují podle tiskové agentury APA přinejmenším o tom, jak balkón uvést do historických souvislostí.

Podle Memory Gaps „Hitlerův balkón“ narušuje i architektonickou linii hlavní věže.

„Alternativně by mohl být historií zatížený balkón v pozitivním smyslu naposledy uveden do provozu,“ navrhují aktivisté. Dvanáctého listopadu 2018, na sté výročí založení Rakouské republiky, by podle nich mohl odtud zaznít proslov o míru jako proklamace usmíření.

Radní: Součást dějin se vrací do povědomí

Veronica Kaupová-Haslerová, vídeňská radní pro kulturu, otevřenou diskusi uvítala. Podle ní se tak vrací zapomenutá součást dějin radnice zpátky do povědomí lidí.

Vyslovila se pro to, aby se v budoucnu součástí objektu stalo upozornění na jeho minulost. I v případě, že bude balkón stržen, nemá zmizet beze stopy a má být objasněno, co se zde dříve nacházelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám