Hlavní obsah

Více než polovina Slováků odmítá vojenskou pomoc Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 51,5 procenta Slováků je proti pokračování vojenské pomoci Ukrajině. Vyplývá to z červencového průzkumu agentury AKO pro televizi Joj.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Respondenti odpovídali na otázku: „Měla by podle vás příští vláda pokračovat ve vojenské pomoci Ukrajině?“

Přes 37 procent Slováků vyjádřilo přesvědčení, že příští vláda by určitě neměla pokračovat ve vojenské pomoci a 14,2 procenta odpovědělo, že by asi neměla pokračovat.

Naopak 43,2 procenta dotázaných se domnívá, že příští vláda by měla pokračovat ve vojenské pomoci Ukrajině. Téměř 24 procent respondentů uvedlo, že příští vláda by v pomoci měla určitě pokračovat a 19,4 procenta odpovědělo, že by pomoc sousednímu státu asi měla pokračovat. Téměř pět procent dotázaných nemá jasno.

Další vojenskou pomoc Ukrajině podporují především voliči strany Progresivní Slovensko (90 procent). Až 92 procent voličů hnutí Republika a 89 procent voličů strany Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica vojenskou pomoc Ukrajině odmítá.

Voličská základna strany Hlas-sociální demokracie bývalého premiéra Petra Pellegriniho je v této otázce rozdělená. Přes 47 procent voličů Hlasu je proti vojenské pomoci Ukrajině, 43 procent ji naopak podporuje a zbytek se nevyjádřil.

Vojenskou pomoc Ukrajině nadprůměrně podporují voliči ve věku 18 až 33 let s vysokoškolským vzděláním a s trvalým bydlištěm v Bratislavském, Trenčínském a Žilinském kraji. Odmítají ji naopak především obyvatelé Nitranského, Prešovského, Košického a Banskobystrického kraje.

Slovensko před volbami: Favorit Fico, risk Matoviče a čeští marketéři v akci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám