Hlavní obsah

Velká voda si v Polsku vyžádala další oběti

Právo, Novinky, DPA, ČTK, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava/Budapešť
Aktualizováno

Zatímco v České republice se situace na řekách pomalu zlepšuje, v Polsku tomu tak zatím není. V noci na středu museli evakuovat přes dva tisíce obyvatel obce Czechowice ve slezském vojvodství. Úřady ohlásily další dvě oběti a celkem jich je už osm. Záplavy dál ohrožují i Maďarsko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Povodně v MaďarskuVideo: Reuters

 
Článek

Voda večer v polské obci Czechovice rychle stoupla. Už během úterka začala prosakovat ochranná hráz u Visly. Večer se stala situace natolik kritickou, že starosta Czechowic Miroslaw Sezlma požádal o okamžité vyhlášení výjimečného stavu.

„Pokud se ochranné hráze protrhnou, z našich domů nezůstane nic,“ řekl jeden z evakuovaných listu Gazeta Wyborcza. Počet evakuovaných se tak blíží čtyřem tisícům.

Foto: Grzegorz Skowronek, Reuters

Evakuace ženy u Czestochové

List také upozornil, že pokud by nevydržely hráze u Visly v Krakově, muselo by se evakuovat sto tisíc lidí. Voda tam vystoupila nejvýše za posledních čtyřicet let, když překročila značku devíti metrů a je výše než v roce 1997.

Voda je již v níže položených částech města, kudy už nejezdí tramvaje a autobusy. Uzavřen musel být most v centru města. Ve středu ale voda začala klesat.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Visla rozlitá v v Krakově

Zavřen je také bývalý koncentrační tábor Osvětim. Vážná je také situace ve městě Racibórz, na Odře dorazila povodňová vlna do města Opole.

Záplavy si v Polsku vyžádaly už osm obětí. Ve středu bylo nalezeno tělo 67letého muže v korytě Širokého potoka v obci Jaworz u města Bielsko-Biala. V Sandomierzi se zase 88letá žena na invalidním vozíku nedočkala pomoci. Ve středu po poledni ji našli hasiči utopenou ve vlastním domě.

Počet obětí záplav může být vyšší - nezvěstných lidí, které odnesl proud, je více.

Foto: Peter Andrews , Reuters

Zaplavené Proszowki na jihu Polska

Povodně v Maďarsku a na Balkáně

V Maďarsku bylo z ohrožených míst bylo evakuováno na 1500 lidí. Na stavbu hrází záchranáři vynaložili přes 242 000 pytlů s pískem. Silná povodňová vlna zvedla hladinu přehrady na řece Bodva u východomaďarského města Edelény.

Voda se přiblížila centru města. V celé zemi je uzavřeno přes 50 silnic včetně části dálnice M3. Nejkritičtější situace je podle MTI na řekách Slaná a Hornád na severovýchodě země. První oběť povodní v Maďarsku byla stejně jako v Česku hlášena v pondělí.

Povodněmi je postiženo i Srbsko. Na jihu země prudká povoděn zasáhla v sobotu město Trgoviśte, které zůstalo bez pitné vody. Hladina řeky Pcinje sice už klesla, přesto bylo evakuováno na tři sta lidí.

Přívalové deště a povodně postihly také Bulharsko. Voda v lyžařském středisku u města Bansko na jihozápadě země způsobila škody za 26 miliónů korun.

V Rakousku úřady sledují stav hladiny na řece Moravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám