Hlavní obsah

Velitel ukrajinské flotily je na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krymské úřady propustily ve čtvrtek ráno na svobodu zadrženého velitele ukrajinské flotily kontradmirála Serhije Hajduka. Oznámila to ruská agentura Interfax. Na svobodu se dostali i všichni zadržovaní civilisté.

Foto: Andrew Lubimov, ČTK/AP

Archivní fotografie velitele ukrajinského loďstva Serhije Hajduka

Článek

Propuštění všech potvrdila i tisková služba úřadujícího ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova: „Dnes v noci byl propuštěn velitel ukrajinského námořnictva kontraadmirál Serhij Hajduk a všichni civilisté, včetně syna poslance Anatolije Grycenka, zajištění ruskými vojáky a představiteli samozvané vlády Krymu.”

Hajduka zadržela ve středu ruská vojenská rozvědka GRU v Sevastopolu. K jeho propuštění už ve středu vyzval ruský ministr obrany Sergej Šojgu. [celá zpráva]

Podle ruských médií byl Hajduk vyslechnut na sevastopolské prokuratuře, aby zodpověděl na otázky týkající se předání rozkazu ukrajinským vojákům na Krymu, že mohou použít zbraně proti obyvatelům. Ale podle ruského ministra byl Hajduk jen nucen plnit příkazy svého velení.

Další propuštění

Jak uvedl Interfax, propuštěni byli "všichni ostatní civilní rukojmí zadržení ruskými vojáky a zástupci nových krymských úřadů„. Podle Ukrajinske pravdy bylo propuštěno celkem sedm lidí. Jsou mezi nimi dva představitelé hnutí Automajdan Serhij Suprun a Oleksij Grycenko, jenž je synem poslance.

Podle Rádia svoboda byli na hranici mezi Krymem a Chersonskou oblastí u vesnice Čonhar propuštěni Anatolij Kovalskij a Adrij Ščekum. Aktivista Ščekum byl zadržen na nádraží a pak odvlečen neznámo kam.

Údajně ale nebyli propuštěni dva tvůrci filmu Babylon 13 Jaroslav Pyluncki a Jurij Hruzynov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám