Hlavní obsah

Vedení zemí NATO přijalo fašismus jako normu, fantazíruje předseda ruské Státní dumy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vedení zemí NATO přijala fašistickou ideologii, uvedl předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin. Podle něj by to mohlo vést k nové světové válce. Volodin ale své tvrzení nijak nepodložil.

Foto: Profimedia.cz

Vjačeslav Volodin

Článek

Volodin svůj názor zveřejnil v den, kdy uplynulo 80 let od ukončení blokády Leningradu (dnešního Petrohradu – pozn. aut.).

„Pro vedení států NATO se fašistická ideologie stává normou. (Joe, prezident USA) Biden, (Justin, premiér Kanady) Trudeau, (Rishi, premiér V. Británie) Sunak, (Emmanuel, prezident Francie) Macron a (Olaf, spolkový kancléř Německa) Scholz nejen ospravedlňují zločiny kyjevských nacistů, ale také sponzorují politiku genocidy a terorismu, kterou vede režim (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského,“ uvedl na svém kanálu na Telegramu.

„Speciální vojenská operace“ zabránila třetí světové válce, je přesvědčen šéf ruské Dumy

Válka na Ukrajině

„To je nebezpečná cesta, která může vést k nové světové válce. Naší povinností je chránit památku našich dědů a pradědů, kteří porazili fašismus,“ dodal Volodin.

Jeho prohlášení ocitovala i agentura TASS, ale vypustila až na Zelenského všechna ostatní jména.

Západ hlasoval proti ruské rezoluci

Podle Volodina západní země přijaly fašistickou ideologii, protože hlasovaly před Vánocemi proti nezávazné rezoluci Valného shromáždění OSN o boji proti glorifikaci nacismu, konkrétně šlo o 49 zemí.

„Především to byli členové NATO – USA, Kanada, Británie, Francie, Německo – a také jejich loutka, Ukrajina,“ zmínil Volodin.

Rusko bylo navíc pobouřené, že proti rezoluci odmítající nacismus poprvé hlasovaly země Osy, tedy Německo, Itálie a Japonsko.

Šéf Dumy chce seznamy úředníků, kteří se během tažení wagnerovců snažili odletět z Ruska

Evropa

USA text schválený 118 zeměmi před Vánocemi odmítly kvůli tomu, že nebyl snahou bojovat s nacismem, antisemitismem, rasismem a xenofobií, ale snahou Ruska použít historii jeho boje proti nacismu k obhajobě jeho agrese na Ukrajině, jak napsala americká zástupkyně Lisa Cartyová.

Moskva agresi na Ukrajině vydává za boj proti nacismu.

Rusko, které text předložilo, se opakovaně bránilo zařazení dodatku, který odsuzoval ruskou agresi na Ukrajině.

Proti němu se stavěla i Čína, podle níž se do těchto rezolucí nedávají zmínky o konkrétních zemích. Významný podíl na přípravě textu měly Bělorusko a Sýrie, uvedl server BNN.

Matení pojmů

Volodin nejen opět zaměňoval pojmy nacismus a fašismus, ale ani neví, co jejich ideologie znamená.

Fašismus je autoritářská totalitní vláda jedné strany vyzdvihující nacionalismus a militarismus, pokrok i mládí. Nacismus se obvykle považuje za jeho formu, ve které ovšem hrají klíčovou roli rasismus a antisemitismus, přičemž prezidentem Ukrajiny je Žid Zelenskyj.

Pro obě tyto ideologie je typické, že odmítají parlamentní demokracii, zemi vládne vždy jedna síla a významnou roli v ní hrají ozbrojené složky.

K fašismu tak má mnohem blíže Rusko, kde sice existují strany, ale de facto vládne Vladimir Putin se svými zastánci.

Jste podlí a neslušní, Polsko existuje jen díky nám, vzkázal do Varšavy šéf ruské Dumy

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám