Hlavní obsah

„Speciální vojenská operace“ zabránila třetí světové válce, je přesvědčen šéf ruské Dumy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S překvapivým prohlášením přišel v úterý na zahájení prvního letošního plenárního zasedání ruského parlamentu šéf Státní dumy Vjačeslav Volodin. Podle něj speciální vojenská operace, jak Rusové povinně nazývají válku na Ukrajině, zabránila vypuknutí třetí světové války.

Foto: Profimedia.cz

Šéf ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin na zahájení prvního plenárního zasedání parlamentu (16. ledna 2024)

Článek

„Jen pomyslete, co všechno se mohlo stát. Humanitární katastrofa. Miliony mrtvých,“ nastínil podle agentury TASS Volodin. „Nic z toho se ale neděje, protože naši vojáci i jejich velitelé bojují proti nacismu a chrání mír, a to nejen pro Ruskou federaci, ale i pro jiné státy, především evropské,“ poznamenal šéf Dumy.

Podle Volodina je také „zcela jasné, proč se ukrajinský prezident (Volodymyr Zelenskyj) snaží do konfliktu zatáhnout evropské státy“.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci na frontové linii na Ukrajině

„Je to další pokus zatáhnout svět do třetí světové války. Rusko je mírumilovná země a nikdy nebude bojovat s žádnou evropskou zemí,“ pokračoval v objasňování ruských pozic. „No a to, že dnes bojujeme proti nacismu…, vždyť tento boj by měly mít ve svém programu všechny země světa,“ řekl šéf dolní komory ruského parlamentu.

Volodin dále podle agentury RIA-Novosti zdůraznil, že Rusko dosáhne všech cílů speciální vojenské operace.

Ukrajina podle Volodina: neutrální a odzbrojená

„Ukrajina musí být svobodná, musí být neutrálním státem. Na Ukrajině by neměly být žádné zbraně dovážené ze zahraničí a samozřejmě kyjevský nacistický režim musí být postaven před soud,“ uzavřel podle agentury TASS.

Šéf Dumy chce seznamy úředníků, kteří se během tažení wagnerovců snažili odletět z Ruska

Evropa

Volodinovo úterní expozé ukázalo, že ruská rétorika ani hodnocení událostí na Ukrajině se s novým rokem nijak nezměnily. Potvrdilo to podle stanice B92 i prohlášení předsedkyně Rady federace, horní komory ruského parlamentu, Valentiny Matvijenkové, která jen o pár dní dříve prohlásila, že „odhodlání Ruska důsledně realizovat cíle zvláštní vojenské operace neovlivní žádné faktory“.

Sbohem, Česko. V ruské televizi se nevybíravě naváželi do střední Evropy

Evropa

Volodinovo prohlášení o tom, jak speciální vojenská operace zabránila třetí světové válce, přitom přichází ve stejnou dobu, kdy přední kremelský propagandista Vladimir Solovjov ve svém pořadu na televizi Rossija 1 prohlásil, že ve světě v současnosti probíhá třetí světová válka. „Rusko v ní bojuje proti 50člennému Západu, kterému se v následujících dvou letech musí ekonomicky vyrovnat, aby mu mohlo čelit,“ upřesnil svůj vhled do situace Solovjov.

Jste podlí a neslušní, Polsko existuje jen díky nám, vzkázal do Varšavy šéf ruské Dumy

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám