Hlavní obsah

Litva ověřuje totožnost pasažérů letu Ryanairu, kteří vystoupili v Minsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Litevské úřady se snaží zjistit totožnost tří cestujících nedělního letu společnosti Ryanair na lince z Atén do Vilniusu, kteří po nuceném přistání letadla v Minsku dobrovolně vystoupili, oznámil podle agentury Reuters šéf litevské kriminální policie.

Foto: Reuters

Letadlo odkloněné do Minsku po přistání ve Vilniusu

Článek

Irský ministr zahraničí Simon Coveney dříve sdělil, že mohlo jít o agenty tajné policie, a média mají podezření, že trojice sledovala běloruského opozičního novináře Ramana Prataseviče a jeho ruskou přítelkyni Sofiju Sapegaovou, kteří byli po přistání zadrženi.

Rusové odmítli přijmout dopravní letadlo, které se chtělo vyhnout Bělorusku

Evropa

Běloruská televize ve středu odvysílala rozhovory se třemi lidmi, kteří podle ní byli na palubě letadla a zakončili let již v Minsku. Jednoho z nich televize představila jako řeckého postgraduálního studenta.

Ten uvedl, že stejně po plánovaném přistání letadla ve Vilniusu chtěl odjet do Minsku, aby navštívil svoji manželku. S podobným vysvětlením přišla jedna žena a druhý muž uvedl, že Minsk byl výhodnějším výchozím bodem než Vilnius pro cestu do jeho konečné destinace - Vitebsku. Televize všechny tři představila celým jménem.

Výhrůžka o bombě na palubě přišla až poté, co Bělorusové varovali pilota Ryanairu

Zahraniční

„Pracujeme na tom, abychom potvrdili jejich identity a ověřili, zda údaje o osobách, které byly jmenovány v neoficiálních zdrojích, souhlasí s osobními identifikačními daty," sdělil reportérům litevský policejní šéf Rolandas Kiskis.

Kiskis také sdělil, že vyšetřování leteckého incidentu zahájily i Polsko a americká FBI vzhledem k tomu, že na palubě letadla byli i polští a američtí občané. Policejní šéf upřesnil, že letadlo je stále ve Vilniusu a je prohledáváno, ale že dopravce není tak nápomocný s vyšetřováním, jak by si přál.

Reklama

Výběr článků

Načítám