Hlavní obsah

Ve vybuchlé továrně u Moskvy vyvíjeli strategický bombardér nové generace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sergijev Posad

Ruský závod Zagorsk Optical-Mechanical Plant, který ve středu explodoval ve městě Sergijev Posad nedaleko Moskvy, se podílel na vývoji bombardéru nové generace zvaného Messenger, uvedl na Telegramu kanál Agentura, který cituje například ruský server Meduza. Při výbuchu továrny zemřel jeden člověk a přes 50 jich bylo zraněno.

Mohutná exploze otřásla továrnou nedaleko MoskvyVideo: Reuters

 
Článek

Závod se podle dřívějších informací měl podílet na výrobě optických zařízení pro ruskou armádu. Gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov, který Sergijev Posad ve středu sám navštívil, ale uvedl, že k těmto účelům už závod dávno neslouží a že se v továrně produkuje pyrotechnika. Ta měla údajně také vybuchnout.

Agentura ovšem zapátrala v ruských státních smlouvách. Podle nich se měl závod podílet od roku 2019 na vývoji strategického bombardéru nové generace „Messenger“.

Kanál připomněl, že ruské státní smlouvy přestaly být zveřejňovány prakticky ihned po začátku války na Ukrajině. Smlouvy uzavřené před únorem 2022 ale zůstávají veřejně k dispozici.

Mezi nimi je i kontrakt o „implementaci nedílné součásti vývojové práce s kódem Messenger-1OEP/L“. Smlouva je platná do roku 2027 a cena za vykonanou práci je 69 milionů rublů (zhruba 15,7 milionu korun). Tento kontrakt má být uzavřen právě se závodem Zagorsk Optical-Mechanical Plant.

Z továrny toho moc nezbylo

Na sociálních sítích koluje video, které ukazuje, že toho z továrny po výbuchu moc nezbylo.

Video s troskami zveřejnil i ruský server gazeta.ru, který zopakoval, že k výbuchu došlo ve skladišti pyrotechniky. Upřesnil, že po explozi továrny zemřel jeden člověk a aktuální bilance zraněných je 56.

Andrej Gorbunov, zástupce vedoucího správy městské části Sergijev Posad pro výstavbu, webu řekl, že vše zničené bude úřady obnoveno na vlastní náklady.

Zatím není jisté, co výbuch způsobilo. Na sociální síti Telegram se šířily informace o útoku dronem, což agentura TASS dementovala.

Mohutný výbuch v továrně nedaleko Moskvy

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám