Hlavní obsah

Ve Francii byly objeveny nejstarší známé rytiny neandertálců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky slabých pruhů, teček a vlnitých čar jsou podle vědců nejstaršími známými rytinami neandertálců. Objevují se v jeskyni v La Roche-Cotard v údolí Loiry ve Francii. Analýza sedimentů ukazuje, že jeskyně byla zatarasena před více než 57 000 lety.

Foto: Guillaume Souvant, Profimedia.cz

Otisky prstů na stěnách jeskyně La Roche-Cotard poblíž Langeais ve střední Francii

Článek

„Kresby jsou strukturované a nebyly vytvořeny rychle nebo bez předchozího promyšlení,“ řekl Jean-Claude Marquet, archeolog z univerzity ve městě Tours (Université de Tours) a člen týmu, který rytiny analyzoval. „Některé malby byly tak bohaté na značení, že by mohly být výsledkem spolupráce,“ dodal.

Analýzou sedimentů, které kdysi blokovaly vchod, bylo odhaleno, že byla jeskyně La Roche-Cotard zvenčí účinně „utěsněna“ nejméně před 57 tisíci lety. Spolu s nástroji objevenými na místě to naznačuje, že v jeskyni mohli působit pouze neandertálci. Ti v teritoriu působili dlouho předtím, než homo sapiens, tedy člověk moudrý, přišel do této oblasti asi před 42 tisíci lety.

Po prozkoumání vrstev horniny vědci zmínili, že rytiny mohly být vytvořeny dokonce až před 75 tisíci lety, uvádí britský server The Daily Mail.

V Německu nalezli meč z doby bronzové. Stále se blyští

Věda a školy

Objeveny byly i zvířecí kosti a kamenné nástroje

Jeskyně byla objevena v roce 1846, když si při lomových pracích na břehu Loiry všimli zasypaného vchodu. Při vykopávkách v roce 1912 byly objeveny zvířecí kosti a neandertálské kamenné nástroje. Rozsáhlejší kopání probíhalo v 70. letech 20. století a od roku 2008, píše list The Guardian.

Rytiny se nepodobaly zvířatům ani předmětům, proto jejich záměr vědcům není jasný. Zdá se, že rytiny byly vytvořeny přejetím či zatlačením prstů. Podle studie publikované v časopise Plos One jsou vzory seskupené do osmi samostatných panelů. Jeden z nich nese desítky teček, další zakřivené čáry či paralelní pruhy.

Větší nosy jsou podle vědců známkou neandertálského původu

Věda a školy

Jeskyně má čtyři hlavní komory, které sahají do hloubky 33 metrů. Podle badatelů neandertálci žili v první komoře a před jeskyní. Zato rytiny byly objeveny až v komoře třetí.

Paul Pettitt, profesor archeologie na Durhamské univerzitě v Británii, který se na studii nepodílel, zhodnotil, že francouzští archeologové předložili vskutku přesvědčivý důkaz o přítomnosti neandertálců v jeskyni - jelikož později bylo místo nepřístupné.

Jeskyně Býčí skála bývala pravěkou svatyní. Výjimečně je otevřená veřejnosti

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Francie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám