Hlavní obsah

Ve švédských vodách byla cizí miniponorka, Stockholm zveřejnil důkaz

Stockholm
Aktualizováno

Švédsko má přesvědčivé důkazy o tom, že v jeho vodách nedaleko Stockholmu operovala v říjnu nejméně jedna ponorka cizího námořnictva. Uvedl v pátek na tiskové konferenci švédský generál Sverker Goransson. Podle něj ale není jasné, které zemi ponorka patřila.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Snímek, který zveřejnila švédská armáda ukazuje stopu, kterou za sebou ponorka nechala.

Článek

„Armáda může potvrdit, že malá ponorka narušila teritoriální vody Švédska. Můžeme vyloučit všechna jiná vysvětlení,“ řekl podle agentury Reuters velitel švédských ozbrojených sil Goransson.

Výskyt neznámého plavidla ohlásilo před pár týdny několik náhodných svědků. Švédské síly následně mezi ostrovy jižně od hlavního města spustily týden trvající pátrání, které ale skončilo bezvýsledně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jednalo se o největší operaci švédských ozbrojených sil od konce studené války. Hledání plavidla se účastnilo dvě stě vojáků a námořníků, válečná loď kategorie stealth i vrtulníky, které prohledávaly Baltské moře.

Podle Goranssona zjistily přítomnost ponorky vojenské senzory. Zachytily i bublinu typickou pro ponořující se plavidlo a stopy na mořském dně.

Švédskou námořní hranici v 80. letech opakovaně narušovaly sovětské ponorky a podezření na Moskvu padlo i tentokrát. Ruské námořnictvo ale nařčení odmítlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Švédové pátrali po ponorce několik dníVideo: Reuters

Premiér Stefan Lofven dodal, že narušování teritoriálních vod Švédska je nepřijatelné a že jeho země posílí ochranu svého území před podobnými pokusy.

„Budeme bránit územní celistvost Švédska všemi možnými způsoby,“ dodal.

Stockholm už oznámil, že zvýší dosud klesající vojenské výdaje. Plánuje zařadit do výzbroje na 70 bojových letounů JAS 39-E/F Gripen nové generace a nové ponorky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám